Mleko produkowane w technologii ESL

Mleko wytwarzane w technologii ESL (Extended Shelf Life) dłużej zachowuje świeżość i naturalny smak. W tym przypadku podstawą przedłużania trwałości mleka jest proces mikrofiltracji, podczas którego z surowego mleka usuwane są zarówno szkodliwe bakterie chorobotwórcze, jak i elementy odpowiedzialne za psucie się produktu. Dokonuje się tego nie przez podgrzewanie produktu, lecz poddanie go mechanicznej metodzie oczyszczania przy użyciu membran ceramicznych – pozwala ona na usunięcie z mleka niemal 100 proc. drobnoustrojów już na początku procesu termicznego. Efekt wzmocniony jest przez końcową pasteryzację, przeprowadzaną jednak w znacznie niższej, bo nie przekraczającej 75 stopni temperaturze – gwarantuje to zachowanie właściwości organoleptycznych mleka.

Zaletą takiego procesu przygotowania mleka jest fakt, że pozwala on na zachowanie zarówno jego składu odżywczego w postaci wartościowych mikroelementów oraz witamin, jak i naturalnego smaku. Technologia ESL pozwala przedłużyć okres trwałości mleka do około 21 dni. Należy jednak pamiętać o jednym – mleko wytwarzane w procesie mikrofiltracji jest bardziej niż mleko UHT podatne na działanie ciepła. Przechowywane w odpowiednio niskiej temperaturze, najlepiej w lodówce, zachowa swój smak i właściwości odżywcze przez cały ten okres.

Mleko ESL marki Milandia ze Spółdzielni Mleczarskiej „Ostrołęka” dostępne jest w trzech opcjach zawartości tłuszczu – 1,5 proc., 2 proc. oraz 3,2 proc. Dodatkową zaletą jest poręczne opakowanie z zakrętką wielokrotnego użytku.
 

Reklama

SCF 2017 Spring 1-15.12.2016