Rośnie popyt na ekożywność

Biuro Doliny Ekologicznej Żywności zostanie utworzone pod patronatem Instytutu Uprawy, Nawożenia i Gleboznastwa (IUNG) z Puław przy wsparciu funduszy unijnych. Skupiać będzie uznane za najczystsze ekologicznie podmioty z pięciu województw Polski Wschodniej.

– Polska wschodnia jest liderem w produkcji żywności ekologicznej. Działa tu 30 procent wszystkich gospodarstw ekologicznych. Chcemy wykorzystać ich potencjał. Klaster Doliny Ekologicznej ma pomóc nie tylko w budowie sieci powiązań między producentami i dystrybutorami żywności ekologicznej z Polski wschodniej, ale też pomóc w jej promowaniu – mówi koordynator projektu z IUNG, Krzysztof Jończyk. Sugeruje także, że możliwości rozwoju produkcji żywności ekologicznej w naszym kraju wciąż są bardzo duże. – Na świecie od 2000 roku wartość rynku żywności ekologicznej wzrosła aż o ponad 200 procent – do 55 mld dolarów. W Polsce rynek ten rośnie w tempie 20-30 procent rocznie. Na razie jest jeszcze u nas słabo zorganizowany. – twierdzi Jończyk. Dodaje także, że wciąż na naszym rynku brakuje niektórych ekologicznych produktów, np., mięsa i nabiału.

– Dzieje się tak dlatego, że tego rodzaju produkcja jest dużo bardziej kosztowna i wymagająca niż produkcja ekologicznych owoców i warzyw. – twierdzi Sławomir Cichoń – prezes spółki Organic Farma Zdrowia, właściciela największej w Polsce sieci sklepów ze zdrową żywnością.
 

Reklama

SCF 2017 Spring 1-15.12.2016