Subway

Po raz pierwszy restauracja Subway otwarta została w Centrum Handlowym Auchan w Łomiankach. Punkt franczyzowy Subway ruszył 16 listopada i zajmuje 70 mkw.. Znajduje się na foodcourcie centrum.

Restauracje Subway coraz częściej pojawiają się w kompleksach, których główny trzon stanowi hipermarket z logo marek takich jak Auchan czy Tesco. Są to obiekty, których właściciele stawiają na rozbudowę i modernizację. Wiąże się to z chęcią zapewnieniem klientom sprawdzonej, praktycznej oferty – także gastronomicznej.

– Centra handlowe typu Auchan czy Tesco gwarantują nam duży przepływ klientów przy jednoczesnej widoczności marki, niezakłóconej obecnością dużej ilości innych najemców, powiedział Michał Dorszewski, Agent Rozwoju marki. Dwiema głównymi przesłankami, skłaniającymi firmę do otwarcia restauracji Subway w Łomiankach były:  faktyczna przynależność tej miejscowości do aglomeracji warszawskiej oraz możliwość wzmocnienia marki poprzez dobrą lokalizację pod znanym szyldem.

Historia marki Subway rozpoczyna się w 1965 roku w Bridgeport w stanie Connecticut (USA). Wtedy właśnie przedsiębiorczy siedemnastolatek Fred DeLuca otwiera „Pete’s Super Submarines”, bar z sandwiczami przypominającymi łodzie podwodne, żeby zdobyć pieniądze na studia. Pomaga mu w tym przyjaciel dr Peter Buck. Restauracja szybko zdobywa popularność, otwierają się kolejne lokale a nazwa zostaje skrócona do Subway. W kolejnych latach powstaje system franczyzowy, dzięki któremu sieć rozwija się błyskawicznie. Dziś sieć Subway liczy ponad 40 tys. restauracji w 103 krajach i jest największą siecią restauracji na świecie. Pierwsza restauracja Subway w Polsce powstała w 2000 r. w Warszawie, w okolicy Giełdy Papierów Wartościowych. Obecnie sieć liczy 82 punktów w całym kraju, z kolejnymi 10 w budowie.