Sfinks podsumowuje rok 2013 i zdradza plany na 2014

Sylwester Cacek, prezes Sfinks Polska SA

Sylwester Cacek, prezes Sfinks Polska SA

– W bieżącym roku otworzyliśmy 11 nowych restauracji, wśród nich 8 Sphinxów i 3 lokale Chłopskiego Jadła.  Większość powstałych w tym roku restauracji działa na terenie centrów handlowych – 9 lokali, pozostałe 2 to tzw. lokale miejskie. Obecnie spółka zarządza 108 restauracjami, w tym 92 restauracjami Sphinx i 6 restauracjami Wook oraz 10 restauracjami Chłopskie Jadło – powiedział portalowi Retailnet Sylwester Cacek, prezes zarządu Sfinks Polska

W jakich lokalizacjach zatem powstały lokale?

– Warszawa zyskała cztery restauracje, natomiast do sieci w Krakowie dołączyły dwa kolejne lokale. Nowe restauracje zostały otwarte również w Luboniu, Wrocławiu, Poznaniu, Bełchatowie, a także w Świnoujściu. W systemie operatorskim działa 8 nowo otwartych lokali, natomiast pozostałe 3 prowadzone są przez franczyzobiorców.

Jak wygląda rozwój restauracji z poszczególnych segmentów?

– Obecnie otwieramy najwięcej lokali pod szyldem Sphinx, a także restauracji Chłopskie Jadło. W dużej mierze to,  jaki lokal uruchamiamy, weryfikuje bieżące zapotrzebowanie rynku na dany typ restauracji i ofertę kulinarną. Działanie naszych sieci jest oparte głównie na systemie operatorskim prowadzenia lokali oraz franczyzie – i w tym kierunku będziemy dalej rozwijać nasze marki.

Jakie są plany rozwoju na rok 2014? Ile zamierzacie otworzyć w przyszłym roku lokali?

– Zakładamy, że w przyszłym roku powstanie co najmniej kilkanaście nowych restauracji. Nasze marki często są obecne w dużych miastach, jednak widzimy potencjał rozwoju sieci franczyzowej również w średnich i mniejszych miastach – w szczególności tam chcemy wykorzystać możliwości rozwoju w systemie franczyzowym.

Jaką powierzchnią dysponują lokale sieci Sphinx, Wook i Chłopskie Jadło?

– Powierzchnia Sphinxa, Wooka i Chłopskiego Jadła w dużej mierze zależy od umiejscowienia restauracji, od tego, czy znajduje się na terenie centrum handlowego, czy też jest to lokal miejski. Optymalna powierzchnia restauracji franczyzowych wynosi ok. 150 mkw., ale w naszej sieci zdarzają się także większe lokale. Do tego dochodzą również odpowiedniej wielkości ogródki letnie.

Reklama

SCF 2017 Spring 1-15.12.2016