Praha Medical Center zaprojektowana przez Forbis Group
Praha Medical Center zaprojektowana przez Forbis Group

Arabia Saudyjska to kraj, który wciąż kojarzy się z egzotyką. Jednak mieszkańcy Bliskiego Wschodu coraz częściej wprowadzają europejskie standardy, nie inaczej jest w przypadku aranżacji wnętrz. Odchodząc od charakterystycznej arabskiej architektury, prywatni inwestorzy decydują się na wprowadzanie zachodnich rozwiązań. Jedną z takich realizacji jest klinika rehabilitacyjna zaprojektowana przez firmę Forbis Group, która oferuje rozwiązania projektowe dla branży retail m.in. sieci modowych.

Praha Medical Center powstało w odpowiedzi na najnowszy trend w Arabii Saudyjskiej – turystykę medyczną. Mieszkańcy kraju coraz częściej podróżują do Europy, by w tamtejszych klinikach skorzystać z leczenia i rehabilitacji, preferując usługi europejskich specjalistów i pobyty w europejskich szpitalach. Na odważny krok zdecydował się właściciel powstającego Praha Medical Center. Postanowił zbudować centrum medyczne według najwyższych zachodnich standardów – nowoczesny obiekt, jakiego nie powstydziłyby się największe europejskie miasta. W klinice zatrudnienie znajdą europejscy specjaliści. Za projekt wnętrza odpowiada polska firma Forbis Group.

– Zamysłem przy projektowaniu wnętrza kliniki rehabilitacyjnej było stworzenie nowoczesnej przestrzeni spełniającej europejskie wymogi oraz przyjaznej klientom. Koncepcja zakładała stworzenie miejsca całkowicie pozbawionego nawiązań do arabskiej kultury, bez bogatych orientalnych zdobień i złoceń, wielobarwnych akcentów – położyliśmy nacisk na minimalizm, sterylność, stylową prostotę – mówi Dominika Ladowska autorka projektu z Forbis Group.

Praha Medical Center zaprojektowana przez Forbis Group
Praha Medical Center zaprojektowana przez Forbis Group

Centrum mieści się w trzypiętrowym budynku. Dominującym elementem konceptu jest ortogonalna kompozycja posadzki oraz neutralna kolorystyka ścian pokrytych tapetą winylową bądź farbą. Silnym akcentem jest liniowe oświetlenie oraz kubistyczne kanapy. Projekt zakładał koncepcję nocnego oświetlenia korytarza ściennymi oprawami ledowymi. W przychodni wykorzystano okleiny winylowe na ścianach oraz w przestrzeniach wspólnych. Same gabinety zaprojektowano tak, aby odbiegały od klasycznej koncepcji sal zabiegowych. Uwagę skupiono na domowym charakterze wnętrza mającym za zadanie odprężyć pacjenta oraz osoby towarzyszące.

Ze względu na lokalizację, projekt obok wdrażania zachodnich zasad projektowania, przewidywał poszanowanie tradycji muzułmańskich – klinika zachowała religijny podział na strefę męską, kobiecą i dziecięcą. Poziom parteru został zaaranżowany dla części męskiej, piętro pierwsze dedykowane jest kobietom, natomiast poziom drugi to pomieszczenia oddziału dziecięcego. Zachowano spójność kompozycyjną i stylistyczną sekcji damskiej i męskiej, pomimo że posiadają oddzielne wejścia i znajdują się w różnych częściach budynku. Ciekawym wyglądem i rozwiązaniami charakteryzuje się strefa dziecięca – projekt zakładał dynamiczne wnętrze, pełne żywych, radosnych kolorów. Do dekoracji bawialni wykorzystano tapety winylowe z nadrukiem. Zaproponowano dwa rzędy poręczy – na wysokościach dla małych i dużych pacjentów. Kolorystyka zabudowy jest uniseksowa, co nadaje wnętrzom neutralny charakter. Dodatkowo zaaranżowano przestrzenie dedykowane na miejsca zabaw dla dzieci.

Termin wykonania kliniki wyznaczono na drugą połowę 2014 roku.