Forbis Group: projekt butiku Infigo

Butik Infigo zaprojektowany przez Forbis Group

Butik Infigo zaprojektowany przez Forbis Group

Butiki z damską bielizną to specyficzny element branży retail – przestrzeń powinna być intymna, komfortowa, stylowa i co najważniejsze nienachalna, aby nie zdominować asortyment. Pracownia Forbis Group stworzyła koncepcję właśnie takiego butiku w stylu retro dla multibrandowego sklepu Infigo.

Infigo to nowy brand na mapie sklepów z bielizną damską w Polsce. Butik w swojej ofercie posiada bieliznę wielu marek specjalizujących się w projektowaniu komfortowej, eleganckiej bielizny w szerokim zakresie rozmiarowym. – Przy tworzeniu lokali sprzedaży dla tego typu firm priorytetem było stworzenie nie tylko przyjemnej dla oka, klimatycznej przestrzeni, ale także aranżacji, która umożliwi komfortowe mierzenie bielizny i pozwoli każdej kobiecie czuć się swobodnie – mówi Marcin Powierza, dyrektor zarządzający Forbis Group. Pierwszy sklep według koncepcji Forbis Group został zrealizowany w Galerii Bursztynowej w Ostrołęce.

Projektanci Forbis Group postawili na kobiecy i klasyczny styl z nutką retro, który nawiązuje do estetyki bielizny w nim eksponowanej. Całość została utrzymana w jasnych kolorach – bieli i jasnej szarości. Mocny akcent kolorystyczny stanowi posadzka z biało-czarnym obramowaniem.

Butik Infigo zaprojektowany przez Forbis Group

Butik Infigo

Kolekcje zostały wyeksponowane na regałach ściennych zaprojektowanych we wnękach. Dolną część przeznaczono na niskie szafki z szufladami, w których przechowywany jest pełen asortyment we wszystkich dostępnych rozmiarach. Bielizna eksponowana jest również na relingach mocowanych do paneli ściennych w ozdobnej ramie. Meble zostały wykonane z lakierowanej płyty mdf w kolorze białym, w satynowym wykończeniu. W centralnej części sklepu zaaranżowano miejsce na dekoracje w postaci wolnostojących gondoli, jedną ulokowano w głębi sklepu, aby pełniła funkcję blatu do prezentacji i składania bielizny. Ze względu na niewielką powierzchnię sklepu inwestorowi zależało na tym, aby możliwie największa część dostępnych kolekcji była przechowywana w części sprzedażowej. Rozwiązaniem były pojemne szafki z szufladami. Pod ażurowym sufitem podwieszono dekoracyjne klatki dla ptaków w odcieniu złamanej bieli, które nadają wnętrzu lekkości. Całość utrzymana w klimacie retro stanowi spójną aranżacyjnie komfortową i kobiecą przestrzeń.

Forbis Group odpowiadał za koncepcję butiku, projekt wykonawczy i kompleksowe wykończenie lokalu – prace budowlano-wykończeniowe, instalacje oraz dostarczenie mebli.

Reklama

Galeria Jurajska