Restauracja Olipm
Restauracja Olimp

W związku z dynamicznym rozwojem płatności bezgotówkowych właściciele Grupy Gastromall podjęli decyzję o instalacji terminali płatniczych w swoich lokalach. Aktualne Grupa prowadzi 31 lokali gastronomicznych pod markami Olimp, Companeros, Cesare Ristorante, Lovit oraz Point Frappe.

– Klienci restauracji i kawiarni w centrach handlowych są bardzo liczną i zróżnicowaną grupą. Kluczem do sukcesu – poza serwowanymi potrawami – jest więc szybka i dobra obsługa. Rozwój całej sieci wspierany jest także przez integrację klientów grupy poprzez m.in. systemy lojalnościowe oraz oferowanie we wszystkich punktach takich samych udogodnień. Jednym z nich jest możliwość płatności kartami – poinformowali przedstawiciele spółki Gastromall.

– Po szczegółowym wywiadzie dotyczącym naszych potrzeb, firma PaySquare zaproponowała nam atrakcyjny pakiet rozliczania płatności bezgotówkowych oraz dzierżawy terminali. Zgodnie z ustaleniami, terminale zostały zaprogramowane i przesłane do wybranych lokalizacji, a następnie zainstalowane przez naszych managerów. Dzięki temu cały proces wdrażania, po uprzednim przeszkoleniu personelu poszedł bardzo sprawnie – mówi Piotr Niemiec, właściciel Gastromall Group.

Dzięki wprowadzeniu płatności za pomocą kart, restauracje i kawiarnie Grupy Gastromall zyskały grono nowych klientów, dla których wygoda, jaką dają płatności kartą jest bardzo ważna. Znacząco skrócił się czas transakcji, a tym samym także czas wydawania posiłków. Zmiany związane z instalacją terminali płatniczych potwierdzają także pracownicy restauracji.

– Płatności bezgotówkowe są już w tym momencie standardem. Od naszych pracowników otrzymywaliśmy sygnały, że klienci coraz częściej pytają o możliwość płacenia kartą. Postanowiliśmy więc spełnić te oczekiwania i jeszcze bardziej unowocześnić naszą firmę — dodaje Piotr Niemiec.

Gastromall Group to działająca od 1995 roku na rynku restauracyjnym rodzinna firma z Krakowa. W skład ciągle rozwijanej sieci wchodzą następujące marki: Olimp (restauracje typu casual dining), Companeros (restauracje meksykańskie), Cesare Ristorante (restauracje włoskie z obsługą kelnerską), Lovit (wyspy z lodami własnej produkcji) oraz Point Frappe (kawiarnio-lodziarnie).

Grupa Gastromall pracuje także nad realizacją nowych pomysłów na lokale gastronomiczne, skupione na dostarczaniu żywności najwyższej jakości – produkowanej we własnym zakresie lub od sprawdzonych dostawców lokalnych. Grupa Gastromall posiada 31 lokali, które na początku działalności zlokalizowane były głównie w krakowskich galeriach handlowych, a obecnie funkcjonują m.in. w Warszawie, Poznaniu, Lublinie. Rozwija także sieć franczyzową na terenie całej Polski.