Express Chicken: 8 placówek w przygotowaniu

Lokal Express Chicken

Lokal Express Chicken

Urośnie sieć lokali gastronomicznych Express Chicken. Nowe punkty restauracyjne firmy pojawią się przede wszystkim w miejscowościach mających min. 15 tys. mieszkańców, w mniejszych obiektach handlowych.

– Aktualnie działa 19 placówek Express Chicken, a kolejnych 8 jest w przygotowaniu. Z uwagi na bardzo wysokie czynsze w renomowanych centrach handlowych nasi franczyzobiorcy unikają tych lokalizacji, za to pod uwagę brane są mniejsze centra handlowe. Nie mamy sprecyzowanych miast, za to kładziemy nacisk, aby nasi partnerzy uruchamiali swoje placówki w miastach powyżej 15 tys. mieszkańców – mówi w rozmowie z portalem Retailnet Mariusz Zarzycki odpowiedzialny za ekspansję sieci restauracyjnej Express Chicken.

Firma rozwija swoją sieć przy pomocy systemu franczyzowego i otwierając placówki partnerskie.

– Prowadzimy rozmowy z partnerami, którzy chcą otworzyć swoje punkty w pasażach handlowych oraz przy głównych ulicach miast. Najmniejszy lokal Express Chicken ma 32 mkw. powierzchni, a największy 150 mkw. Średnia, optymalna powierzchnia dla lokalu naszej sieci to ok. 80 mkw. – dodaje Mariusz Zarzycki.

Express Chicken podpisuje średnio 2 umowy franczyzowe miesięcznie. Obecnie franczyzodawca stawia na rozwój sieci w kraju, ale nie wyklucza także ekspansji zagranicznej. Prowadzi rozmowy na temat licencji master z trzema potencjalnymi franczyzobiorcami, którzy chcieliby rozwijać biznes w Danii, Hiszpanii i we Włoszech. Po nowym roku planowane jest uruchomienie dwóch zagranicznych placówek.

Do końca roku 2014 sieć restauracyjna planuje uruchomienie kilka nowych lokali franczyzowych i podpisanie co najmniej 5 nowych umów na nowe lokalizacje – klika z nich będzie znajdować się w centrach handlowych.

Reklama

SCF 2017 Spring 1-15.12.2016