Wizualizacja Centrum Praskiego Koneser
Wizualizacja Centrum Praskiego Koneser

Zakończył się kolejny etap przygotowań do rozpoczęcia budowy komercyjnej części Centrum Praskiego Koneser w Warszawie. Inwestorzy projektu powstającego na terenie byłej Warszawskiej Wytwórni Wódek – BBI Development SA oraz Grupa Liebrecht & wooD – uzgodnili ostateczne warunki współpracy.

Przedwstępna umowa inwestycyjna w sprawie współpracy przy realizacji części Centrum Praskiego Koneser pełniącej funkcje handlowe, biznesowe i kulturalne, została zawarta przez BBI Development oraz Liebrecht & wooD w sierpniu 2013 roku.

Wartość inwestycji 120 mln euro

Zgodnie z ostatecznymi ustaleniami, wkład Liebrecht & wooD w projekt wyniesie około 70 mln zł, natomiast BBI Development wniesie do spółki celowej grunt oraz około 22 mln zł. Całkowita wartość inwestycji wyniesie około 120 mln euro.

Do tej pory inwestorzy otrzymali 7 z 10 ostatecznych pozwoleń niezbędnych do rozpoczęcia budowy komercyjnej części Konesera. Wybór generalnego wykonawcy części podziemnej projektu planowany jest na czerwiec 2015, a prace budowlane ruszą latem 2015 roku.

– Ten projekt, wyjątkowy pod względem skali i mnogości funkcji, jest szansą na przywrócenie tej części miasta mieszkańcom Pragi i całej Warszawy, a także turystom. Jestem przekonany, że potrafimy połączyć unikalny charakter tej lokalizacji z nowoczesnością – mówi Marc Lebbe, dyrektor zarządzający Grupy Liebrecht & wooD.

Projekt wielofunkcyjny

– Nasi partnerzy zapewnią międzynarodowe doświadczenie oraz inspirację, jak przekształcić post-industrialną przestrzeń w tętniące życiem centrum, w którym warszawiacy będą mogli pracować, mieszkać i spędzać wolny czas – dodaje Rafał Szczepański, wiceprezes zarządu BBI Development SA.

Centrum Praskie Koneser to projekt wielofunkcyjny. Oprócz ponad 300 lokali mieszkalnych znajdzie się w nim: 25,5 tys. mkw. biur klasy A i B+ oraz 21 tys. mkw. powierzchni handlowej, w tym centrum konferencyjne, hotel oraz pierwsze na świecie Muzeum Polskiej Wódki. Projekt architektoniczny został opracowany przez pracownię Juvenes.

Oddanie do użytku całości planowane jest w 2017 roku.