Specjalna strefa rekreacyjna Vis à Vis w Warszawie

Trwają prace na budowie czwartego centrum handlowego pod szyldem Vis à Vis. Obiekt zlokalizowany będzie w Warszawie, w samym sercu Błoni Wilanowskich, przy licznych terenach zielonych. Ze względu na naturalne otoczenie inwestorzy projektu zdecydowali się utworzyć wokół centrum specjalną strefę rekreacyjną, która uzupełni i wzmocni handlowo-usługową funkcję obiektu. Vis à Vis powita swoich pierwszych klientów już w IV kw. b.r.

Vis à Vis w Warszawie zlokalizowane będzie tuż przy jednej z najpopularniejszych w Warszawie tras rekreacyjnych, łączących Wilanów z Powsinem. W sąsiedztwie znajdują się takie kompleksy przyrodnicze jak Park w Powsinie czy Park Natoliński. Skupiona wokół przyszłego centrum zabudowa mieszkaniowa jest w dużej mierze jednorodzinna i parterowa. Z tego względu, inwestorzy projektu – Grupa Capital Park oraz Real Management SA – zdecydowali się odejść od klasycznego formatu convenience, wzbogacając go wartością dodaną w postaci naturalnego otoczenia, wypełnionego roślinnością i funkcjami rekreacyjnymi. Grupa Capital Park jest wystawcą Shopping Center Forum 2018 CEE Exhibition & Conference

Oryginalna aranżacja

Niezwykle ważną rolę pełnić będzie oryginalnie zaaranżowana zieleń. Na terenie inwestycji zostanie posadzony rząd brzóz brodawkowatych, kuliste klony jawory oraz platan klonolistny. Wokół centrum będą dominowały powierzchnie trawiaste i niska zieleń w postaci różnorodnych krzewów: m.in. berberys Thunbergii, irga błyszcząca, trzmielina Fortune’a, tawuła japońska, kosodrzewina i kilku gatunków traw: kostrzewa, wydmuchrzyca piaskowa, rozplenica japońska i inne. Łączna powierzchnia nowo nasadzonych krzewów wyniesie ok. 330 mkw. Dodatkową ozdobę stanowić będą elementy małej architektury, takie jak ławkodonice czy eleganckie kosze na śmieci – zaprojektowane z wykorzystaniem motywu naturalnego drewna, co dobrze wpasuje się w najbliższe, zielone otoczenie.

Cały teren pomiędzy budynkami będzie dostosowany do potrzeb osób niepełnosprawnych, m.in. ze względu na brak krawężników, stromych podjazdów i dostępność wszystkich lokali z poziomu parkingu. Dla bezpieczeństwa strefa parkowania zostanie wydzielona od strefy chodzenia słupkami. Teren przy witrynach sklepowych, po którym przechadzać się będą odwiedzający, będzie w pełni zadaszony.

– Vis à Vis na warszawskim Wilanowie będzie – ze względu na swą wyjątkową lokalizację – nieco innym projektem, niż poprzednie inwestycje spod tego szyldu. Oczywiście, wciąż jest dla nas priorytetem zapewnienie kompleksowej oferty handlowej oraz komplementarnego i różnorodnego miksu usług, nad czym nieustannie pracujemy, ale zdecydowaliśmy się także zaproponować naszym przyszłym klientom coś więcej – miejsce, w którym będą mogli odpocząć, zrelaksować się w drodze z pracy do domu, spotkać się z sąsiadami czy przyjaciółmi oraz miło spędzić czas z rodziną – mówi Anna Kotyńska, Head of Retail w Dziale Najmu Grupy Capital Park. – Ze względu na bliskość terenów często uczęszczanych przez biegaczy czy rowerzystów, postanowiliśmy przeznaczyć część terenów zewnętrznych pod funkcje sportowe. Tu z pomocą przyszedł nam jeden z naszych najemców – Decathlon, proponując zupełnie nowy format swojego sklepu, skrojony na miarę tej właśnie lokalizacji, i niedostępny nigdzie indziej – dodaje A. Kotyńska.

We wnętrzu sklepu będzie można ćwiczyć wspólnie z pasjonatami sportu, zasięgnąć profesjonalnej porady, przetestować sprzęt, a w specjalnej strefie odpoczynku zregenerować się po treningu. Decathlon zorganizuje również teren rekreacyjny, zlokalizowany na zewnątrz obiektu, gdzie znajdzie się bulodrom, multisportowe boisko (m.in. do piłki plażowej) oraz siłownia na świeżym powietrzu. Dodatkowo, inwestorzy obiektu zaplanowali udogodnienie dla rowerzystów – samoobsługową stację naprawy rowerów.

Otwarcie w IV kwartale br.

Ofertę Vis à Vis w Wilanowie stworzą m.in. Decathlon, pierwsza w Warszawie restauracja Max Premium Burgers, klinika stomatologiczna Villa Nova Dental Clinic, drogeria Hebe, elektromarket RTV Euro AGD, restauracja indyjska, delikatesy Dębowy Dym, sklep Owoce i Warzywa Świata, pralnia Lemon Fresh, salon prasowy GLM, kwiaciarnia „Kwiaty i…”. Obecnie finalizowane są umowy na ostatnie wolne powierzchnie z kolejnymi najemcami, którzy uzupełnią ofertę centrum.

Vis à Vis Wilanów powita swoich pierwszych klientów już w IV kw. b.r. Projekt architektoniczny stworzyła pracownia Archicon. Za budowę odpowiada generalny wykonawca – firma ERBUD SA. Warszawskie Vis à Vis będzie zlokalizowane przy ul. Przyczółkowej, stanowiącej jedną z głównych arterii komunikacyjnych stolicy. 600 metrów od centrum powstaje planowany węzeł Południowej Obwodnicy Warszawy S2, co umożliwi łatwy dojazd do głównych tras wylotowych. Powierzchnia obiektu liczyć będzie ok. 4,3 tys. mkw., na której funkcjonować będą  22 lokale handlowo-usługowe. Na terenie inwestycji znajdzie się parking mieszczący 102 pojazdy, a także 58 miejsc postojowych dla rowerów. Ponadto, ok. 100 m od centrum znajduje się przystanek komunikacji miejskiej, obsługujący 7 linii autobusowych.

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on linkedin
LinkedIn

Newsletter SCF News | Retailnet.pl

Codziennie nowe informacje dla profesjonalistów rynku centrów handlowych.

Newsletter
SCF News | Retailnet.pl