SCF 2019: nominowani do nagrody Retailers’ Awards w kategorii F&B Newcomer

Menya Musashi, Papa Diego oraz Deli Sandwich to sieci nominowane do nagrody Retailers’ Awards kategorii F&B Newcomer. 17-osobowe Jury Retailers’ Awards, które składa się z ekspertów z największych międzynarodowych firm doradczych właśnie te sieci wytypowało do walki o tytuł najważniejszego debiutu na polskim rynku w kategorii F&B.

– W ostatnich latach obserwujemy, że branża gastronomiczna notuje mniej lub bardziej dynamiczny wzrost. Zmienia się styl życia Polaków, którzy chętniej i częściej wychodzą zjeść poza domem. Jesteśmy głodni nowych doświadczeń i smaków, które nie muszą dużo kosztować. Dostępna oferta gastronomiczna, która wciąż ewoluuje, oferując zarówno proste, jak i wyrafinowane koncepty, znajduje swoich amatorów. Nominowane marki dokładnie wiedzą, do kogo chcą trafić ze swoją ofertą. Stawiają na ciekawe wnętrza i orientalne smaki, ale starają się przy tym wyróżnić i nie powielać pomysłów innych konceptów. Wybierają biurowce lub centra handlowe, ale ze względu na ograniczenie handlu w niedzielę rozwijają się również blisko miejsca zamieszkania ich klientów – mówi Kinga Zabłocka, Senior Leasing Manager, Knight Frank.

F&B Newcomer

Jury Retailers’ Awards uznało, że debiuty Menya Musashi, Papa Diego oraz Deli Sandwich były najbardziej zaskakującymi w branży gastronomicznej. Oto kim są nominowani:

– Specjalizująca się w kuchni japońskiej Menya Musashi jest obecna na rynku od 1996 roku – wtedy w Tokio zaczął działać pierwszy lokal tej marki. Aktualnie restauracje tej sieci znajdziemy również w Singapurze, Chinach, Tajlandii, Wietnamie, Malezji, na Ukrainie, Hawajach, ale dopiero od 2018 roku także w Polsce. Flagowym daniem Menya Musashi jest ramen.

– Papa Diego to pierwsza marka stworzona przez Foodio Concepts – firmę założoną przez spółkę Helios z Grupy Agora, operatora największej w Polsce sieci multipleksów oraz jej partnerów biznesowych. Pierwszy w Polsce lokal sieci Papa Diego otwarty został w listopadzie 2018 roku. Zlokalizowany jest na poziomie pierwszym w strefie restauracyjnej Libero Katowice koncept oferuje przysmaki kuchni meksykańskiej. Na koniec 2018 roku siec obejmowała już 3 lokale – w Poznaniu, Katowicach i Gdańsku. Kolejne zostaną otwarte m.in. w Warszawie (Centrum Praskie Koneser, Galeria Młociny), Łodzi (Manufaktura), Katowicach (Galeria Katowicka) i Opolu (CH Karolinka).

Deli Sandwich to jeden z konceptów gastronomicznych należących do Grupy Gastromall. To połączenie cukierni, piekarni oraz kawiarni. Sieć kieruje swoją ofertę do pracowników biur, urzędów i instytucji zlokalizowanych w centrum miasta. Średnia powierzchnia lokalu Deli Sandwich to około 100 mkw.

Retailers’ Awards 2019

Nominacje do Retailers’ Awards 2019 przyznano tym razem w 9 spośród 11 kategorii. Oprócz sieci handlowych nagrodę otrzyma także najlepszy manager – nagroda Best Manager of the Year. I jak co roku podczas Forum wręczona zostanie także statuetka Osobowość Roku. Zwycięzców poznamy 9 kwietnia, podczas wiosennej edycji SCF 2019 Exhibition & Awards, która odbędzie się w Centrum Konferencyjnym Legia Warszawa.

Wszyscy nominowani zgodnie z regulaminem konkursu zostali wybrani na zasadzie consensusu. Po raz pierwszy Jury nie wskazało żadnej sieci handlowej w dwóch kategoriach: Pop-up Store i Fashion Newcomer. Pełna lista nominowanych dostępna jest TUTAJ.

Share on facebook
Facebook
Share on google
Google+
Share on twitter
Twitter
Share on linkedin
LinkedIn