Strona główna Newsletter SCF 2023 Spring

Zmiany w kierownictwie Green Caffè Nero

– Po ponad sześciu latach wspólnych wyzwań i projektów, Krzysztof Kaliciński, dyrektor operacyjny współodpowiedzialny za sukces rynkowy znanych i lubianych kawiarni Green Caffè Nero, podjął decyzję o nadaniu swojej karierze zawodowej innego kierunku poza strukturami firmy. Z początkiem września 2019 roku obowiązki na stanowisku dyrektora operacyjnego przejmie dotychczasowy zastępca i bliski współpracownik Krzysztofa – Sebastian Czechyra.

– Właśnie mija 25 lat mojej pracy zawodowej, w tym 6 lat przygody z Green Caffè Nero. Było to bez wątpienia sześć najlepszych moich lat. Sześć lat wspólnych osiągnięć, dumy z rezultatów i wspaniałych wspólnych chwil spędzonych na eventach, mistrzostwach czy po prostu rozmowach przy kawie, a ona w Green Caffè Nero zawsze była i jest w dobrych rękach. Postanowiłem jednak skorygować moją drogę zawodową i podjąłem decyzję o nadaniu jej innego kierunku, który dopiero zaczynam budować – powiedział Krzysztof Kaliciński.

Sebastian Czechyra, Dyrektor Operacyjny Green Caffe Nero
Sebastian Czechyra, Dyrektor Operacyjny Green Caffe Nero

– Krzysztof zdecydował się po latach pracy na zmianę drogi zawodowej i życiowej, i postanowił nas opuścić. Jesteśmy wdzięczni Krzysztofowi za olbrzymi wkład i zaangażowanie, jakie wniósł w rozwój naszej firmy, tworząc podwaliny silnej pozycji rynkowej i uznania wśród setek tysięcy lojalnych klientów i setek współpracowników. Za to bardzo mu dziękujemy i życzymy samych wspaniałych sukcesów, podobnych do tych, które dzięki swojej pasji i zaangażowaniu współtworzył w naszej organizacji. Nie mam żadnych wątpliwości, że Sebastian zapewni Green Caffè Nero tak samo dynamiczny rozwój jak dotychczas – powiedział Adam Ringer, Prezes Green Caffè Nero w Polsce.

Rekalma Apsys
r e k l a m a

Jako nowy dyrektor operacyjny Green Caffè Nero, Sebastian Czechyra podejmie wyzwania związane z szybkim rozwojem firmy, w tym będzie odpowiadać za pracę ponad 850 baristów i zadba o sprawne funkcjonowanie działu operacyjnego. Do zespołu Green Caffè Nero Sebastian dołączył w lutym 2018 roku w roli Managera Operacyjnego. Zdecydowaną większość doświadczenia zawodowego zdobył w McDonald’s Polska, gdzie od strony operacyjnej przez 12 lat odpowiadał za wprowadzenie i rozwój marki McCafe w Polsce. W Green Caffè Nero będzie bezpośrednio współpracował z prezesem zarządu, Adamem Ringerem.

69 kawiarni w Polsce

Marka Green Caffè Nero została stworzona przez Gerry’ego Forda – właściciela marki Caffè Nero i Adama Ringera – założyciela i szefa Green Coffee. Od momentu otwarcia pierwszej wspólnej kawiarni w 2012 roku, Green Caffè Nero pozostaje wierne misji, która przyświecała jej założycielom: oferowaniu najlepszej kawy i tworzeniu kameralnej, domowej atmosfery, w której kawą można się delektować. Green Caffè Nero posiada 69 kawiarni w Polsce, każda z nich została zaprojektowana w niepowtarzalny sposób, aby odzwierciedlać charakter lokalnej społeczności oraz tradycje miejsca, w którym się znajduje. Marka w planach ma otwieranie 10 lokali rocznie.

Green Caffè Nero oferuje swoim gościom najwyższej jakości kawę parzoną przez doświadczonych baristów oraz świeże jedzenie przygotowywane codziennie z regionalnych produktów. W swoich kawiarniach stara się stworzyć miłą atmosferę europejskiego salonu, popularnego miejsca spotkań towarzyskich. – Chcemy, aby nasze lokale były wypełnione gwarem kawiarnianym, a jednocześnie dawały poczucie komfortu, relaksu, ciepła i przytulności. Osiągamy to dzięki naszym pracownikom – otwartym i serdecznym – oraz unikalnej aranżacji wnętrz i oryginalnej muzyce. Wystrój kawiarni jest współtworzony przez polskich artystów i rzemieślników, dlatego każda z nich ma swój indywidualny charakter, który idealnie pasuje do otoczenia – informuje sieć.

Caffè Nero to największa niezależna Grupa kawiarni w Europie, która została założona przez Gerry’ego Forda w 1997 r. Caffè Nero posiada ponad 1000 kawiarni w 10 krajach m.in. w Wielkiej Brytanii, Szwecji czy Polsce. Od momentu założenia Grupa rozwija się dynamicznie, osiągając coraz większe przychody z roku na rok. W 2011 r. powstała Fundacja Nero, która ma na celu dokonanie trwałej zmiany na lepsze pośród współpracujących z nią osób. Od 2016 roku, za pośrednictwem Fundacji, Caffè Nero przekazała ponad 250 tys. funtów na cele dobroczynne w Wielkiej Brytanii, finansując szkoły i wspierając plantatorów i rolniczą społeczność, przyczyniającą się do produkcji ziaren kawy wykorzystywanej w Caffè Nero.