Strefa autorskich konceptów kulinarnych w Sky Tower

We wrocławskim Sky Tower, w ramach realizacji nowej strategii, powstaje oryginalna strefa autorskich konceptów kulinarnych – Sky Kitchen. Właśnie zatwierdzona została koncepcja jej wykonania. Łączy wyjątkowe doświadczenia kulinarne z intrygującą przestrzenią, by w efekcie integrować miłośników dobrej kuchni oraz uczestników wydarzeń kulturalnych i rozrywkowych. Projekt zrealizuje Studio MIXD z Wrocławia.

Sky Kitchen będzie synergią 9 oryginalnych propozycji kulinarnych. Dwie z nich – Alyki i Road -już funkcjonują w obiekcie, a w planach jest dołączenie do nich 7 starannie wyselekcjonowanych konceptów gastronomicznych. Wśród nowych najemców strefy znajdzie się m.in. Mango Mama, serwująca egzotyczne dania kuchni indyjskiej i azjatyckiej, przygotowane w duchu filozofii #madewithlove. Według założeń projektowych kuchnie restauracji, które pojawią się w Sky Kitchen, mają być otwarte, połączone wspólną przestrzenią spożywania posiłków. Umożliwi to nie tylko komfortowe warunki do towarzyskich spotkań z jedzeniem w tle, ale także podglądanie pracy profesjonalnych kucharzy oraz barmanów. Zgodnie z założeniami MIXD, kuchnie będą miały ujednolicony wizualnie charakter, a strefa restauracyjna zostanie urządzona w elastyczny sposób, pozwalający na łatwą zmianę aranżacji na potrzeby różnorodnych wydarzeń.

– Przygotowany przez MIXD projekt doskonale wpisał się w naszą wizję i oczekiwania, związane ze Sky Kitchen. Inspiracją, czy raczej punktem wyjścia do myślenia o nowej strefie, były nietypowe propozycje restauracji Alyki oraz Road. Zależało nam, by nasz oryginalny, flagowy koncept zyskał spójną i odpowiednią oprawę, dodatkowo podkreślającą charakter wyjątkowego miejsca, jakim jest Sky Tower. Klimatyczna strefa z unikalnymi, autorskimi lokalami, będzie tętnić życiem również po zamknięciu pasażu i biur w obiekcie – mówi Piotr Pirogowicz, Dyrektor Zarządzający w Develia S.A.

Koncepcja Sky Kitchen

Głównym elementem, który zbuduje klimat przestrzeni Sky Kitchen, będzie efektowny sufit, przypominający – dzięki zamontowaniu podświetlanych ekranów z barrisolu z przepływającymi obrazami – niebo, ewoluujące z minuty na minutę. Pozwoli to nie tylko stworzyć intrygującą przestrzeń, ale także zmieniać jej charakter w zależności od pory dnia czy okazji. Ruch, światło, płynne formy i kolory odwołują się do surrealizmu Salvadora Dali, którego rzeźba – „Profil czasu” – stoi przed jednym z wejść do Sky Tower.

– Chcemy także wykorzystać odpowiednio zaprogramowane sekwencje LED, by zwrócić uwagę przechodniów i kierowców mijających Sky Tower od strony ulicy Powstańców Śląskich. Pojawią się one w podcieniach budynku, by przemieszczać się do wnętrza i płynąć w głąb Sky Kitchen, pociągając za sobą zaciekawionych wrocławian i turystów – wyjaśnia Piotr Kalinowski ze Studia MIXD.

We wspólnej przestrzeni Sky Kitchen, w opozycji do spektakularnego sufitu, królować będzie industrialny design, tworzony m.in. przez posadzkę ze szlifowanego betonu, metalowe siatki i kątowniki, blachę, przemysłowe grzejniki oraz lampy i armaturę. Jedynym elementem ocieplającym ten surowy klimat będą doniczkowe rośliny oraz kolorowe, geometryczne mozaiki, które pojawią się na wybranych fragmentach podłogi oraz na zewnętrznych filarach budynku – w strefie, gdzie w przyszłości rozgoszczą się ogródki kulinarnych gospodarzy nowej strefy.

Butikowa strefa kulinarna

Sky Kitchen będzie pierwszym tego rodzaju kulinarnym, butikowym miejscem we Wrocławiu, które przyciągnie nie tylko miłośników nietuzinkowej kuchni. Wszystkich odwiedzających zaskoczy nietypową aranżacją, tak zmienną, jak niebo nad Wrocławiem i dostarczy wspaniałych wrażeń wielu zmysłom.

– W branży hospitality sporo mówi się teraz o potrzebie ciągłej transformacji, nieustannej ewolucji, zaskakiwania gości. My tę nową jeszcze na polskim gruncie ideę zmaterializujemy w Sky Tower we Wrocławiu – dodaje Piotr Kalinowski.

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on linkedin
LinkedIn

Newsletter SCF News | Retailnet.pl

Codziennie nowe informacje dla profesjonalistów rynku centrów handlowych.