CH Galaxy ma nową przestrzeń kulinarną – FOODPORT

Wielofunkcyjny układ, wyjątkowy design, więcej miejsc siedzących, bogaty wybór lokali, w tym debiuty – zakończyła się właśnie przebudowa strefy restauracyjnej w należącym do EPP centrum handlowym Galaxy. FOODPORT, czyli nowa przestrzeń gastronomiczna inspirowana Szczecinem, nawiązuje do kultowych miejsc w mieście. Do dyspozycji klientów jest m.in. Strefa Pasztecik, Strefa Cafe Grzybek, a także boisko do gry w koszykówkę. Zanim wspólnie z pracownią MIXD

Właścicielem obiektu jest firma EPP, wystawca Shopping Center Forum 2020 Exhibition & Awards. Tegoroczna wiosenna edycja SCF po raz pierwszy będzie dwudniowa. Targi odbędą się w dniach 31 marca – 1 kwietnia w Centrum Konferencyjnym Legia Warszawa.

Projekt strefy FOODPORT został opracowany przez studio architektury wnętrz MIXD.

– Zmieniające się potrzeby klientów, którzy w centrach handlowych oprócz czerpania radości z zakupów, chcą także spotykać się ze znajomymi, spędzać czas z bliskimi oraz skosztować dobrej kuchni, skłoniły nas do poszukiwania nowych rozwiązań. Postanowiliśmy więc zrealizować pierwsza w naszym mieście food hall, czyli przestrzeń gastronomiczną, będącą jednocześnie miejscem spotkań, relaksu i rozrywki. W efekcie powstała zupełnie nowa, a jednocześnie silnie związana z historią miasta, jakość – mówi Monika Gogacz, dyrektor Galaxy. – Nasi klienci mają teraz do dyspozycji klimatyczną strefę z unikalnymi lokalami, która tętni życiem. W połączeniu z naszą ofertą rozrywkową Galaxy stało się idealnym miejscem do spędzania wolnego czasu – podkreśla.

Przestrzeń inspirowana Szczecinem

– Każda zaprojektowana przez EPP przestrzeń gastronomiczna jest wyjątkowa, ponieważ chcemy oddać duszę miasta, w którym działamy, a jednocześnie zaskakiwać klientów. Zanim wspólnie z pracownią MIXD stworzyliśmy projekt FOODPORTU poznaliśmy historię i architekturę Szczecina, w tym także miejsca, które choć rzadko widnieją w przewodnikach, to są dla jego mieszkańców ważne ze względów sentymentalnych. Pod uwagę wzięliśmy bliskość portu, zastosowaliśmy wiele elementów industrialnych oraz odsłoniliśmy konstrukcję dachu nadając miejscu charakter hali stoczniowej. W FOODPORCIE znajdziemy idealne warunki do spożywania posiłków i rozrywki oraz miejsce do organizacji bardziej intymnych spotkań – mówi Michał Głąb, architekt EPP.

W projekcie wykorzystano naturalne materiały połączone ze stalą, które nadają przestrzeni wyjątkowy charakter i doskonale wpisują się w klimat Szczecina. Pojawiły się kontenery, graffiti wykonane przez streetartowego artystę „Kraza” – Marcina Papisa, zmieniona została podłoga, oświetlenie, sufity, a przeobrażeniu uległo całe wyposażenie strefy. Podzielona wielofunkcyjnie przestrzeń FOODPORTU wyróżnia się przede wszystkim licznymi elementami wystroju nawiązującymi do kultowych miejsc, które wywołują u mieszkańców miasta pozytywne skojarzenia. Wzbogacają je liczne detale – na przykład w inspirowanej słynnym szczecińskim lokalem Strefie Pasztecik powstała mozaika i umieszczono tam słup ogłoszeniowy, na którym będą pojawiały się informacje o wydarzeniach organizowanych w centrum. Z kolei Strefa Cafe Grzybek to próba oddania klimatu nieistniejącej już w mieście dyspozytorni tramwajowej i ulubionego miejsca spotkań.

– Przy opracowywaniu konceptów gastronomicznych, które będą odpowiadały na potrzeby obecnych klientów centrów handlowych, niezwykle ważna jest kreatywność oraz dostarczanie nowych doznań – wizualnych i smakowych. Dlatego na pierwszym miejscu stawiamy na wyjątkowość i jakość, zarówno przy aranżacji miejsca, jak i przygotowaniu oferty F&B oraz rozrywkowej. Inspirujemy się zarówno miastem, w którym działa centrum, jak i najlepszymi projektami na świecie. Tak też było w przypadku FOODPORTU – jego architektura oddaje charakter Szczecina i jest zgodna z trendem przechodzenia od koncepcji food court w kierunku food hall. Pojawili się też nowi najemcy z sektora F&B z ofertą komplementarną do wcześniej dostępnej – mówi Michał Świerczyński, członek zarządu odpowiedzialny za komercjalizację nieruchomości w EPP.

Klienci FOODPORTU mogą skorzystać z 600 miejsc siedzących, z których część znajduje się w specjalnie do tego celu zaadaptowanych kontenerach, 15 restauracji oraz unikalnych stref wypoczynku z europalet. Przestrzeń restauracyjna centrum powiększyła się o dodatkowe 750 mkw. i oprócz znanych lokali pojawiły się tam marki debiutujące na szczecińskim rynku. Do grona najemców FOODPORTU dołączyli już Kuchnia Marché, Express Oriental, Papa Diego oraz pierogarnia Ciasto i Farsz, a wiosną do swoich lokali w nowej strefie zaproszą restauracja Pasibus i kawiarnia Cafe Grzybek.

Właścicielem centrum handlowego Galaxy jest EPP

EPP jest największym w Polsce właścicielem centrów handlowych pod względem posiadanej powierzchni najmu brutto (GLA). Portfel firmy obejmuje 32 projekty (25 handlowych, 6 biurowych oraz jeden wielofunkcyjny w trakcie planowania) o łącznej wartości 2,6 mld euro i powierzchni najmu wynoszącej ponad milion mkw. Nieruchomości EPP są zlokalizowane w najbardziej atrakcyjnych polskich miastach o największym popycie konsumenckim i potencjale wzrostu.

EPP dąży do zapewnienia jak najwyższych stop zwrotów dla swoich udziałowców poprzez dostarczanie konsumentom unikalnych doświadczeń zakupowych, a najemcom atrakcyjnej powierzchni i innowacyjnych rozwiązań, które pomagają rozwijać ich biznes. Spółka, która działa według formuły REIT, notowana jest na giełdach w Johannesburgu.

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on linkedin
LinkedIn

Newsletter SCF News | Retailnet.pl

Codziennie nowe informacje dla profesjonalistów rynku centrów handlowych.