[WYWIAD] Szymon Adamczuk, North Food: abolicja czynszowa tak, ale trzeba też zabezpieczyć interesy wynajmujących

W tej chwili kluczowym wyzwaniem jest zapewnienie płynności finansowej. Abolicja czynszowa byłaby więc wskazana, ale konieczne jest także to, by zabezpieczyć także interesy wynajmujących. Zabezpieczenie tylko jednej strony nie rozwiąże problemu. Trzeba też spojrzeć na to w dłuższej perspektywie, bo to nie jest problem listopada, ale kilku, a być może kilkunastu miesięcy – w rozmowie z SCF News/Retailnet.pl mówi Szymon Adamczuk, CEO, North Food, właściciela North Fish i John Burg.

Branża gastronomiczna od dwóch tygodni, a cały rynek od teraz, czeka na decyzje w sprawie tarczy chroniącej Was przed skutkami lockdownu. Jakie są Wasze oczekiwania?

Szymon Adamczuk: Każdy, mam na myśli tak najemców jak i wynajmujących, ma dzisiaj przynajmniej trzy postulaty. Po pierwsze to dofinansowanie wynagrodzeń, bo zostaliśmy z dnia na dzień pozbawieni możliwości prowadzenia działalności, a zatrudniamy setki czy nawet tysiące osób. Po drugie, oczekujemy umorzenia ZUS, bo odroczenie w czasie niewiele da. Trzeci postulat dotyczy systemowego uregulowania kwestii czynszów. To jeżeli chodzi o krótki termin. Natomiast po ponownym otwarciu rynku należałoby zdecydowanie przywrócić handel w niedziele. Dla branży gastronomicznej ważne jest także wprowadzenie jednolitej stawki VAT, optymalnie na poziomie 5 proc., ale 8 proc. na wszystko poza alkoholem też byłoby jakimś rozwiązaniem.

Związek Polskich Pracodawców Handlu i Usług, wydał oświadczenie, w którym stoi na stanowisku, że analogicznie jak było to wiosną również teraz powinna obowiązywać abolicja czynszowa. Wśród różnych rozwiązań, które możemy znaleźć na stronie rządowej nie ma jednak na ten temat ani słowa. Czy sądzi Pan, że możliwe jest rozwiązanie ponownie zwalniające najemców z czynszu?

SzA: Nie mam pojęcia. Brak głębszych konsultacji z jakąkolwiek branżą zaczyna być codziennością, więc trudno powiedzieć w jakim kierunku pójdą kolejne decyzje rządu.

W tej chwili kluczowym wyzwaniem jest zapewnienie płynności finansowej. Wielu najemców, w momencie gdy nie prowadzą działalności, nie jest w stanie płacić czynszów, bo jak już wspomniałem zatrudniają setki osób za które odpowiadają i muszą zabezpieczyć środki na wynagrodzenia. Abolicja czynszowa byłaby więc wskazana, ale konieczne jest także to, by zabezpieczyć także interesy wynajmujących. Zabezpieczenie tylko jednej strony nie rozwiąże problemu. Trzeba też spojrzeć na to w dłuższej perspektywie, bo to nie jest problem listopada, ale kilku, a być może kilkunastu miesięcy.

Branża gastronomiczna jest w lockdownie od dwóch tygodni. W tym czasie mieliście kontakty ze stroną rządową. Czy pojawiła się kwestia czynszów?

SzA: Nie, choć oczywiście wnioskowaliśmy w tej kwestii.

Na ile w obecnej sytuacji skuteczne byłoby rozwiązanie, które obowiązywało na wiosnę?

SzA: Wiosną wszyscy zakładali, że w perspektywie 6-12 miesięcy rynek się odbuduje. Kluczowe było zabezpieczenie kilku miesięcy po re-openingu. Teraz takie rozwiązanie niewiele da, ponieważ kondycja firm jest zdecydowanie słabsza, gdyż nie mieliśmy szansy się odbudować i zostaliśmy ponownie zamknięci po niespełna 5 miesiącach.

Na ile skuteczna na wiosnę była pomoc państwa dla sieci gastronomicznych

SzA: Wśród sieci gastronomicznych, które mają przynajmniej 7-8 restauracji, nie znam żadnej, która otrzymałaby na wiosnę realną pomoc od państwa. Wyjątek stanowią sieci franczyzowe i ich franczyzobiorcy, bo kwalifikują się jako MŚP. Firmy mające sieć restauracji własnych i będące dużym przedsiębiorstwem oprócz śladowego dofinansowania wynagrodzeń, tej pomocy praktycznie nie uzyskały. Dla wielu firm jedynym ratunkiem było wsparcie ze strony banków, ale nie każdy miał taką możliwość. Obawiam sią jednak, że teraz banki nie dadzą już finansowania ze względu na sytuację rynkową.

Powiedział, Pan, że w kwestii czynszów konieczne jest rozwiązanie systemowe, które zabezpieczałoby interesy obu stron, czyli najemców i wynajmujących. Jak mogłoby to wyglądać?

SzA: Mamy przykłady z innych państw. Mamy model portugalski, czynszu od obrotu, gdzie państwo niemal do połowy do przyszłego roku dopłaca do czynszów. Ale mamy też inne modele: niemiecki czy brytyjski, gdzie do końca Q1 2021 zawieszone są tzw. business rates, które często stanowią 50 proc. kosztów najmu.

Widzi Pan szansę na to, by – inaczej niż na wiosnę – wynajmujący i najemca przyjęli wspólne stanowisko w sprawie systemowego uregulowania kwestii czynszów?

SzA: Bardzo bym chciał, natomiast nie wiem, czy jest to możliwe. Może się okazać, że zbyt duża jest rozbieżność interesów. Są różni gracze, działający w różnej skali i branżach, którzy szukają przeróżnych rozwiązań ze względu na specyfikę swojej działalności. Jedno jest pewne: utrzymanie czynszów na poziomie sprzed pandemii będzie ekstremalnie trudne. Część najemców najzwyczajniej nie będzie w stanie pokryć tych kosztów i będą zamykać kolejne lokalizacje. W samej Warszawie w tym roku zniknęło z rynku kilkaset restauracji, wystarczy się przejść po centrum miasta. To samo obserwujemy niestety w całym kraju.

Rozmawiał: Radosław Rybiński

Facebook
LinkedIn
NAJNOWSZE INFORMACJE
REKLAMA
PARTNERZY PORTALU
SCF DATABASE

Najemcy

gastronomia
Lokalizacji: 46
North Fish to sieć restauracji, która jest obecna na polskim rynku od 2002 roku. Restauracje sieci oferują dania z ryb…
Baza danych

Firmy

North Food Polska S.A. to spółka zajmująca się prowadzeniem sieci restauracji. Firma powstała w 2002 roku i została założona przez…
Baza danych
Scroll to Top