Restaurator Mateusz Gessler podjął decyzję o przedłużeniu umów najmu restauracji ĆMA oraz Warszawski Sen w warszawskiej Hali Koszyki na kolejne 5 lat. Obydwie restauracje działają w Hali Koszyki od początku jej istnienia, a w miniony weekend wspólnie świętowali ósme urodziny.
Hala Koszyki, pierwszy polski food hall, od ośmiu lat jest gastronomicznym magnesem mieszkańców Warszawy i turystów, przyciągając tłumy miłośników unikalnych doznań kulinarnych, wysmakowanych wnętrz oraz inspirujących spotkań.
Działające od początku istnienia Hali Koszyki autorskie restauracje Mateusza Gesslera stały się symbolem gastronomicznej historii tego wyjątkowego miejsca, tworząc na nowo współczesny krajobraz warszawskiej sceny kulinarnej. Po ośmiu latach owocnej współpracy umowy najmu dla restauracji ĆMA oraz Warszawski Sen, współzarządzanych przez Łukasza Henryka Sagana i Joela Birmana, zostały przedłużone na kolejne 5 lat.
Mateusz Gessler podkreśla: „Hala Koszyki to miejsce, które nieustannie ewoluuje. Cieszę
się, że od samego początku jestem częścią tego wyjątkowego, pionierskiego projektu, który na zawsze zmienił oblicze kulinarnej Warszawy. Działamy z tą samą pasją, co pierwszego dnia i nieustanie mamy nowe pomysły, w jaki sposób zaskoczyć naszych gości i umilić im czas, wspólnie spędzany w naszych restauracjach”.
Zwłaszcza restauracja ĆMA, otwarta 24 godziny na dobę, to wyjątkowe miejsce na mapie
stolicy, inspirowane współczesną kuchnią miejską. Wnętrza ĆMY zostaną wkrótce odświeżone i unowocześnione, zgodnie z oczekiwaniami funkcjonalnymi, estetycznymi i technologicznymi wymagających młodych klientów z pokolenia Z.
PARTNER PORTALU
Kameralna restauracja powstała z pasji do polskiej tradycyjnej kuchni i od razu stała się popularnym miejscem spotkań, gdzie wspólne doświadczanie sztuki kulinarnej staje się pretekstem do rozmów.
„Mateusz Gessler, dzięki autorskim restauracjom ĆMA i Warszawski Sen, jest współautorem sukcesu Hali Koszyki. Z wirtuozerią kreuje unikalną atmosferę tych lokali, znakomicie współgrającą z lokalnym klimatem, charakterem i historią Warszawy” – mówi Weronika Maria Kuna, MRICS, Asset Management and Leasing Manager Hali Koszyki.
„Halę Koszyki i restauracje Mateusza Gesslera łączy zbliżony sposób myślenia o destynacji gastronomicznej jako unikalnej przestrzeni spotkań i wrażeń, zarówno kulinarnych, jak też artystycznych i towarzyskich.
Razem kultywujemy też wspólne wartości: lokalność, sezonowość, przeplatanie historii i tradycji z dynamiką rytmu miasta i celebrowaniem chwili.”
Newsletter SCF News
Obserwuj rynek centrów handlowych
Dołącz do ponad 7000 czytelników i otrzymuj codzienny, bezpłatny newsletter
Przez osiem lat istnienia Hala Koszyki była laureatem wielu prestiżowych nagród. W
ostatnich tygodniach kultowy obiekt znalazł się w finale Food Business Awards 2024, co
potwierdza jego rolę i znaczenie na rynkach gastronomicznym oraz retailowym w Polsce.
Hali Koszyki przyznane zostało również po raz drugi Godło Superbrands. To wyróżnienie
świadczy o stabilnej pozycji oraz zaufaniu, jakim darzą to miejsce klienci.
Z bogatą ofertą kulturalną
Hala Koszyki znana jest ponadto z bogatego kalendarza eventów, które dodatkowo
wzmacniają jej atrakcyjność jako miejsca spotkań i inspiracji oraz budują silną, różnorodną
lokalną społeczność. W ciągu ostatnich miesięcy odbyły się tu liczne wydarzenia
kulinarne, koncerty oraz wydarzenia tematyczne, które przyciągają tłumy gości, tworząc
unikalną atmosferę i niezapomniane wspomnienia.
Z 6 500 mkw. powierzchni handlowej
Hala Koszyki została wzniesiona ponad 100 lat temu przy ulicy Koszykowej w Warszawie na terenie ówczesnego folwarku Koszyki. Zaprojektowana w secesyjnym stylu przez architekta Juliusza Dzierżanowskiego, dopiero jesienią 2016 roku wróciła na mapę miasta jako wyjątkowy punkt towarzyski i kulinarny, gdzie można zjeść w kilkunastu restauracjach i barach lub kupić produkty spożywcze do domu.
Kompleks obejmuje 16 000 mkw. powierzchni biurowej i 6 500 mkw. powierzchni handlowej. Właścicielem i zarządcą Hali Koszyki jest Globalworth.