Newsletter SCF News
Dołącz do 7000 odbiorców!

Nowy, modułowy system franczyzowy Fit Cake

Sieć Fit Cake opracowała trzystopniowy system franczyzowy, który pozwala na założenie własnej kawiarni z kapitałem już od 19 tys. zł. Nowy pomysł ma być odpowiedzią na rosnącą liczbę zapytań od właścicieli sal weselnych czy restauracji, których obroty w wyniku pandemii, spadły poniżej granicy opłacalności.

– Proponujemy innowacyjny, gradacyjny system modułowy, składający się z trzech bloków, pasujących do siebie jak puzzle i wzajemnie się dopełniających. Zakłada on, że finansowe zaangażowanie partnerów będzie rosnąć stopniowo, od niższego do wyższego. Samo wejście do sieci nie będzie wymagać dużych nakładów finansowych. Potem, jeśli biznes przyniesie oczekiwane zyski, można go rozbudowywać o kolejne moduły, rozkładając koszty na etapy i generując coraz większe obroty – wyjaśnia Rafał Kościuk, właściciel systemu Fit Cake.

Trzy moduły franczyzy Fit Cake

Nowy system franczyzowy Fit Cake przewiduje trzy warianty współpracy w inwestorami. Wymagają one nieco odmiennych warunków lokalowych i przewidują inny zakres świadczeń ze strony franczyzodawcy.

R E K L A M A

Fit Cake Mini jak sama nazwa wskazuje kosztuje najmniej. To inwestycja rzędu około 19 tys. zł za pakiet startowy plus koszty remontu, które leżą po stronie przedsiębiorcy (należy liczyć tysiąc złotych za metr kwadratowy powierzchni). Daje ona też ograniczone możliwości handlu. W tym formacie wymagane jest pomieszczenie o powierzchni zaledwie 30 metrów kwadratowych, ponieważ mieścić się ma w nim głównie kuchnia, w której przygotowywane będą zdrowe desery oraz lada wydawcza. W lokalu nie jest przewidziana konsumpcja, nie ma więc miejsca na stoliki czy sofę. Do jego obsługi wystarczy jedna osoba. Wariant ten zakłada, że franczyzobiorca po przejściu odpowiednich szkoleń, samodzielnie będzie produkował na miejscu słodycze Fit Cake i wydawał je zamawiającym. Marka udostępnia mu całą księgę z recepturami, projekt aranżacji, całe “know-how”, kanały marketingowe (wraz z dedykowaną aplikacją do zamówień online). Model skrojony jest pod nowe, rynkowe realia, w których na plan pierwszy wybija się delivery. Obszar działania Mini Fit Cake ograniczony jest do dzielnicy lub niedużego, kilku tysięcznego miasteczka.

Fit Cake Standard to klasyczna kawiarnia, w której poza pomieszczeniami roboczymi, znajduje się też zaaranżowana według designu Fit Cake sala konsumpcyjna. Minimalna wielkość takiego lokalu to 70 mkw. Koszt inwestycji wynosi 30 tys. zł. Licząc, że remont i przygotowanie pod usługę metra powierzchni kosztuje ok. tysiąca złotych, całościowy koszt inwestycji zamknie się w około 100 tys. zł. Z tym, że jeśli franczyzobiorca wcześniej prowadził Fit Cake Mini i postanowił rozwinąć swoją działalność, kwota ta ulegnie zmniejszeniu. Nie będzie potrzebował kolejnej kuchni. Zaoszczędzi też na sprzęcie i zaopatrzeniu. Mniejsze będą koszty utrzymania pracowników. Działania marketingowe też pochłoną mniejsze środki, ponieważ marka już będzie istniała w świadomości odbiorców. Ten wariant również nastawiony jest na dowozy i odbiory.

Fit Cake Premium jest najbogatszą, ale i najdroższą opcją. Koszty aranżacji pomieszczeń pozostaną na podobnym pułapie jak w poprzednim module. Wystarczy 70-metrowy lokal. Natomiast zakres świadczeń jakich udziela marka jest dużo większy. Przede wszystkim franczyzobiorca otrzymuje menu wzbogacone o produkty dwóch submarek – Fit Ice Cream czyli ofertę wegańskich lodów i Fit Śniadania – kartę bezglutenowych, bez cukrowych i bezkaltozowych posiłków. W ramach tego formatu właściciel kawiarni może wziąć udział w bardzo specjalistycznych szkoleniach na temat zdrowej żywności (m.in przygotowywania produktów dla diabetyków, alergików, osób chorych na celiakię). Ma też zagwarantowaną wyłączność na ustalonym obszarze oraz darmową półroczną obsługę agencji PR. W sumie inwestycja w moduł Fit Cake Premium to dodatkowe 7 tys. (za menu śniadaniowe i lody). W sumie całościowy koszt uruchomienia Fit Cake Premium powinien zamknąć się w kwocie 110 tys., ale jeśli przekształcony zostanie z modułu Standard obniży się on nawet o 30 tys.

Dlaczego Fit Cake wprowadziło nowy system franczyzowy?

– Sytuacja gospodarcza w Polsce jest z powodu pandemii ciągle bardzo niepewna. Postępująca inflacja wydaje się nieunikniona – tłumaczy Rafał Kościuk. – Ludzie, którzy zgromadzi na koncie jakieś oszczędności, a grozi im np. utrata pracy, chcą się zabezpieczyć i zainwestować je w przyszłościowy biznes. W przypadku Fit Cake wystarczy kapitał rzędu ok. 50 tys. zł. A jeśli ktoś ma gotowe zaplecze, to nawet mniej. Franczyza często przynosi zyski już po trzech miesiącach. Natomiast pieniądze w banku mogą się szybko zdewaluować. Dysponując niedużym kapitałem można otworzyć Mini Fit Cake, niewiele ryzykując. Po kilku miesiącach przedsiębiorca będzie miał już pewność czy jest to opłacalny biznes i będzie mógł wejść na kolejny pułap, czyli dokupić moduł Standard, a potem Premium. Daje to możliwość stopniowego rozwoju firmy i skokowej poprawy wyników finansowych.

System franczyzowy Fit Cake został też dostosowany do warunków w jakich z powodu pandemii musi działać aktualnie cała gastronomia. Wszystkie moduły mają opcję na wynos i z dowozem. Marka jest aktywna w mediach społecznościowych i widoczna w sieci. Menu skomponowane zostało tak, by miało walory prozdrowotne. Produkty przygotowywane są ze składników korzystnie wpływających na odporność organizmu, co jest bardzo cenione przez klientów.

Fit Cake, czyli pierwsza niecukiernia w Polsce

Marka Fit Cake powstała w 2016 roku w Białymstoku. Aktualnie pod jej szyldem działa 25 punktów franczyzowych rozsianych po całej Polsce, w tym w największych miastach. Eksperci zajmujący się branżą fit i eko już nazwali produkty Fit Cake słodyczami XXI wieku. W ofercie niecukierni są ciasta bez cukru, torty bezglutenowe, wegańskie lody, funkcjonalne batoniki czy desery w słoiczkach.

Fit Cake wypełniło ewidentną lukę na rynku. Zainteresowanie produktami firmy stale rośnie, co przekłada się na jej wyniki finansowe. Marka promuje się hasłem “No sugar, no problem”. Desery dosładza tylko naturalnymi słodzikami: erytrolem lub ksynolitem, które nie powodują tzw. skoku glikemicznego i są dla organizmu zdrowsze. W swoim menu ma nie tylko kultowe ciacho bez cukru, ale też desery bez glutenu, bez laktozy, wege i keto. Popularnością cieszą się np.: funkcjonalne batony, wege lody i bezglutenowe torty. Wszystkie produkty opatrzone są w listę makroskładników z dokładnym wyliczeniem kalorii. Korzystne trendy konsumenckie, boom na zdrową żywność i adekwatny do sytuacji system franczyzowy otwierają przed marką ogromną szansę na dalszy rozwój.