W związku z zapowiedzią rządu o możliwości konsumowania posiłków serwowanych przez firmy gastronomiczne na świeżym powietrzu od 15 maja br., zwracamy się do właścicieli i zarządców centrów handlowych z apelem i prośbą. Zachęcamy do wsparcia najemców gastronomicznych w przygotowaniu miejsc przeznaczonych do konsumpcji na zewnątrz oraz rozważenie możliwości zorganizowania nowych lub poszerzenia istniejących ogródków zewnętrznych, z zachowaniem zasad bezpieczeństwa – apeluje PRCH
– Na Państwa ręce przekazujemy sugestie dostarczone przez najemców z branży HoReCa, które mogą pomóc przygotować i prowadzić przestrzenie do konsumpcji na zewnątrz w najwyższym reżimie sanitarno-epidemicznym, a tym samym zadbać o zdrowie klientów i pracowników. Zostały one wzbogacone o wytyczne dla gastronomii obowiązujące po pierwszym lockdownie w 2020 roku. Gdyby rząd wprowadził nowe wytyczne, poinformujemy Państwa o nich i poprosimy o ich zastosowanie i wdrożenie – mówi Krzysztof Poznański, Dyrektor Zrządzający, Polska Rada Centrów Handlowych.
Podejmując decyzję o otwarciu ogródków restauracyjnych należy mieć na uwadze przede wszystkim możliwości techniczne obiektów oraz bezpieczeństwo klientów i pracowników.
Sugestie, wytyczne i dobre praktyki w zakresie bezpiecznej obsługi klientów ogródków restauracyjnych:
1. Najlepiej pod przestrzeń restauracyjną wybrać teren zielony lub utwardzony, a jeśli to niemożliwe, można zorganizować taką strefę na przykład na ostatnim, otwartym piętrze parkingu.
PARTNER PORTALU
2. Dobrze jest przygotować i zapewnić równe, bezpieczne podłoże, ogrodzić przestrzeń i czytelnie ją oznakować. Pomocne będzie również oznakowanie kierunkowe, prowadzące do wydzielonej przestrzeni, tak by klienci bez trudu odnaleźli miejsce, w którym mogą zjeść posiłek.
3. Polecane jest wykorzystanie stabilnych wysokich stolików bez krzeseł dla osób, oczekujących na skorzystanie z możliwości zamówienia jedzenia. Konieczne jest zachowanie 1,5 metra odległości pomiędzy klientami.
4. Strefa gastronomiczna powinna być wyposażona w kosze na śmieci oraz płyny do dezynfekcji rąk.
5. Należy wyłączyć z użycia przestrzenie samoobsługowe, w tym bary sałatkowe, bufety oraz dozowniki do samodzielnego nalewania napojów.
Newsletter SCF News
Obserwuj rynek centrów handlowych
Dołącz do ponad 7000 czytelników i otrzymuj codzienny, bezpłatny newsletter
6. Odległość między blatami stolików (od ich brzegów) powinna wynosić min. 1,5 metra, zaś 1 metr w przypadku oddzielenia stolików przegrodami o wysokości minimum 1 metra
ponad blat stolika.
7. Należy usunąć wszystkie dodatki (np. cukier, jednorazowe sztućce, wazoniki, serwetniki) z obszaru przestrzeni jadalnej. Dodatki mogą być podane przez obsługę bezpośrednio do
zamówienia.
8. Jeżeli wykorzystywane są tace, należy je czyścić i dezynfekować po każdym użyciu.
9. Po konsumpcji należy dezynfekować stoły i odpowiednio je oznaczyć. Pozostałe powierzchnie wspólne, z którymi stykają się klienci (z wyłączeniem podłogi) również trzeba dezynfekować minimum co 15 minut.