Skalski Cakes&Cafe zaprasza do Galerii Korona

Wysokiej jakości wyroby piekarskie i cukiernicze oparte na naturalnych składnikach, gotowe, dietetyczne dania obiadowe, produkty ekologiczne od lokalnych wytwórców czy bogata oferta kawy – to między innymi znajdziemy w nowo otwartej piekarnio – cukierni Skalski Cakes&Cafe w kieleckiej Galerii Korona.

To kolejny lokal autorskiego formatu firmy piekarsko cukierniczej Skalski w galeriach handlowych centralnej i południowej Polski. Ciepły wystrój wnętrza z elementami drewna i cegiełkami, utrzymany w tonacji brązowo – bordowej – tym min. wyróżnia się piekarnio – cukiernia należąca do powstałej niedawno sieci Skalski Cakes&Cafe, jaka właśnie otworzyła się w kieleckiej Galerii Korona.

Marka premium

– To mają być miejsca, w których można kupić pyszne ciasto i pieczywo, zjeść rzemieślnicze lody, które sami robimy lub kupić przygotowany w oparciu o naturalne produkty posiłek. To będą dania na wynos, ale dalekie od fast foodu – mówi z pasją Anna Głowacz-Mazur, specjalistka ds. reklamy i marketingu Piekarni Skalski.

Lokal w kieleckiej Koronie jest kolejnym, rozwijanym w galeriach handlowych w centralnej i południowej Polsce przez ostrowiecką rodzinną firmę piekarsko cukierniczą Skalski. Oprócz własnych produktów piekarskich i cukierniczych, w ofercie Skalski Cakes&Cafe znajdują się dietetyczne, naturalne i ekologiczne wyroby spożywcze i zdrowe napoje od lokalnych producentów, a także kawa od współpracującego z tymi piekarnio cukierniami dostawcy.

PARTNER PORTALU

Fact White Cat

– Tacy producenci nie mieliby inaczej szans, żeby wejść na stałe do galerii handlowych. A my np. znaleźliśmy miłośnika kawy, który koło Warszawy ma palarnię. W efekcie mamy świetną i niepowtarzalną kawę pod własną marką. Takich przykładów jest, i będzie, coraz więcej – dodaje Anna Głowacz-Mazur.
Skalski Cakes&Cafe to marka premium, a przy tym – autorski projekt specjalizującej się już od kilkudziesięciu w produkcji pieczywa i ciastek rodzinnej firmy Skalski. Koronnymi produktami są tu właśnie chleb, i to pod różnymi postaciami, a także ciasta czy torty.

– Mało który klient wie, że np. kupuje u nas świeże pieczywo, nie mrożone, bez konserwantów i polepszaczy, na zakwasach które sami robimy. W ten sam sposób powstają nasze ciasta, na naturalnych surowcach, bez użycia jakiś półproduktów. Myślę, że mamy się czym pochwalić – mówi Grzegorz Skalski, właściciel. Tłumaczy, że rynek jest coraz trudniejszy, konkurencja coraz silniejsza, a koszty są coraz wyższe. Mimo to firma zdecydowała się na kolejny krok i otwiera nowe lokale swego autorskiego projektu. – Chcemy wykorzystać nasze atuty, przede wszystkim to, że opieramy się na lokalnych i naturalnych produktach – dodaje Grzegorz Skalski.

Rozwój w dwóch kanałach

Skalski Cakes&Cafe rozwija się równolegle do już istniejącej sieci sprzedaży. Lokale nowej, autorskiej marki tej rodzinnej firmy z Ostrowca Świętokrzyskiego są już w dużych centrach handlowych m.in. w Warszawie (np. Atrium Promenada i Reduta), Kielcach i Radomiu, zaś wkrótce otworzą się kolejne – m.in. w Lublinie.

Newsletter SCF News

Obserwuj rynek centrów handlowych

Dołącz do ponad 7000 czytelników i otrzymuj codzienny, bezpłatny newsletter

Zapisz

Drugim, rozwijanym równolegle z piekarniami Skalski Cakes&Cafe formatem firmy jest współpraca z siecią Carrefour w małych i średnich miejscowościach w centralnej i południowej, a także wschodniej Polsce. Piekarnia w 2021 r. otworzyła wspólnie z tą siecią handlową cztery sklepy, a kolejne trzy ruszą do końca tego roku. W tym formacie znajduje się pond 300 produktów, wypieków i podobna liczba produktów spożywczych, w cenach zbliżonych do tych w dużych marketach – by konsumenci z mniejszych miejscowości mieli je od razu u siebie na miejscu i mogli tam zrobić kompleksowe zakupy. Skalski wystawia tam także nabiał czy owoce od lokalnych producentów. Pierwszy wspólny punkt – z logo Skalski i Carrefour – otwarty został we wrześniu 2021.

Dziś Skalski ma 41 punktów cukierniczo-piekarniczych w małych miastach województw świętokrzyskiego, podkarpackiego, mazowieckiego i małopolskiego i przygotowuje się na wejście do Łodzi.
Mająca swoją siedzibę w Ostrowcu Świętokrzyskim Piekarnia Skalski to jedna z najstarszych tego typu rodzinnych firm w regionie świętokrzyskim. Jej historia sięga co najmniej lat trzydziestych XX wieku, kiedy Ignacy Gierzkowski, założyciel piekarni, razem z żoną, prowadził piekarnię w Kunowie. Po wojnie małżonkowie uruchomili piekarnię w Ostrowcu Świętokrzyskim. Zakład prowadzony przez ich wnuka, Grzegorza Skalskiego, słynie obecnie z produkcji kilkudziesięciu rodzajów tradycyjnego pieczywa bez polepszaczy oraz domowych ciast. Świeże wypieki docierają do sklepów na terenie trzech województw – świętokrzyskiego, mazowieckiego i podkarpackiego.