Grupa Żabka i Kozminski Business Hub wyłonili zwycięzców 2. edycji Startup Impact Program

E-ice, Seasoil,  Vermico, to laureaci 2. edycji Startup Impact Program. Wyróżnione w konkursie startupy, przez kolejne miesiące, będą rozwijać się pod okiem ekspertów z Grupy Żabka i Kozminski Business Hub. Udział w akceleracji to także szansa na współpracę z podmiotami Grupy oraz możliwość przetestowania swoich rozwiązań w najszybciej rozwijającej się sieci sklepów convenience w Polsce.

Grupa Żabka nieustannie poszukuje innowacyjnych rozwiązań, których wdrożenie ma na celu przyspieszenie rozwoju ekosystemu convenience. Robi to poprzez Venture Studio, którego zadaniem jest wyszukiwanie i przyciąganie do organizacji nowoczesnych rozwiązań dających nową perspektywę dla całej Grupy. Przedsięwzięcia są wybierane w zależności od bieżących potrzeb biznesowych, z uwzględnieniem najbardziej istotnych trendów, które stymulują rozwój branży retail nie tylko w Polsce, ale i na świecie. Istotne wsparcie w tym procesie stanowią programy akceleracyjne prowadzone przez Grupę Żabka – Foodtech Lab, Startup Impact Program i Żabka Future Lab.

Przyspieszenie dla zwycięskich startupów

Startup Impact Program skupia się na udzieleniu wsparcia młodym przedsiębiorstwom, które działają na rzecz pozytywnej zmiany. Po raz drugi w rekrutacji wzięły udział startupy, których działalność realizuje wybrane Cele Zrównoważonego Rozwoju ONZ.

Projekty, które zwyciężyły w drugiej edycji konkursu dotyczą: opracowania technologii szybkiego schładzania napojów bez użycia prądu (E-ice); produkcji biopolimerów (Seasoil); opracowania inteligentnych kompostowników nadających się do użycia w warunkach miejskich, a nawet biurowych (Vermico).

– Dla trzech zwycięskich startupów rozpoczyna się etap akceleracji – laureaci programu otrzymają merytoryczne wsparcie ekspertów Kozminski Business Hub oraz możliwość przetestowania swoich rozwiązań w środowisku Grupy Żabka. Ścieżka testowania zostanie dostosowana do indywidualnych potrzeb poszczególnych projektów. Dzięki temu każde z młodych przedsiębiorstw będzie mogło maksymalnie rozwinąć potencjał swojego biznesu – mówi Karol Gajewicz, Head of Venture Studio, Grupa Żabka.

Wsparcie dla innowacyjnych przedsiębiorców

Organizatorzy poszukiwali rozwiązań z zakresu: zmniejszenia śladu węglowego, m.in. poprzez realizację projektów innowacyjnego i niskoemisyjnego schładzania żywności; opakowań przyszłości, przystosowanych do recyklingu lub kompostowania. Kolejna grupa projektów dotyczyła: rozwoju przedsiębiorczości – umiejętności i kompetencji ułatwiających przedsiębiorcom działalność w nowoczesnej gospodarce. Zwrócono uwagę także na przedsięwzięcia, mające na celu polepszenie dobrostanu dzieci i młodzieży oraz ułatwienie im usamodzielniania się i startu na rynku pracy, ze szczególnym uwzględnieniem młodzieży zagrożonej wykluczeniem społecznym.

W ramach Startup Impact Program oceniano prototypy produktów czy też koncepty usług. Brano pod uwagę również MVP, tzn. minimalną wersję produktu, którą można poddać testom.


Newsletter SCF News

Obserwuj rynek centrów handlowych

Dołącz do ponad 7000 czytelników i otrzymuj codzienny, bezpłatny newsletter

Zapisz