Manufaktura nieustannie urozmaica ofertę gastronomiczną, odpowiadając na potrzeby swoich odwiedzających. Na kulinarnej mapie kompleksu pojawiła się nowa restauracja serwująca kuchnię polsko-żydowską. Restauracja uKALMANA w wyjątkowy sposób upamiętnia historię XIX-wiecznej Łodzi. Restauracja znajduje się na rynku Manufaktury przy ściance wspinaczkowej Manufaktura Wspinania. Zajmuje powierzchnię 148 mkw.
Nazwa restauracji została zaczerpnięta od imienia Kalmana Poznańskiego – polskiego kupca żydowskiego pochodzenia, ojca Izraela Poznańskiego. Kalman jako pierwszy w rodzie przyjął nazwisko i zaczął wykupywać działki przy ul. Ogrodowej. Z czasem stał się jednym z najzamożniejszych kupców w XIX-wiecznej Łodzi. Jego syn, Izrael Poznański, w 1872 roku otworzył nowoczesną tkalnię i stopniowo rozbudowywał zakłady zlokalizowane między ulicami Ogrodową a Drewnowską – na terenie dzisiejszej Manufaktury.
W restauracji uKALMANA można spróbować tradycyjnej kuchni polsko–żydowskiej. Miejsce stawia na wykorzystywanie produktów wysokiej jakości, zarówno całorocznych, jak i sezonowych. W menu znajdziemy m.in. grochówkę szabasową, gicz jagnięcą, czerninę, schab z kością, tradycyjną zalewajkę z grzybkiem oraz desery przygotowywane na miejscu – np. sernik chałwowy. Wśród przekąsek warto wymienić wędliny z dziczyzny i wędzone polędwiczki, które dostępne są w karcie dnia. Restauracja oferuje również dania dla rodzin z dziećmi. Na szczególną uwagę zasługuje grillowany filet z indyka oraz klasyczny rosół z kury.
„Zależało nam, by goście, przekraczając próg restauracji, mogli poczuć klimat dawnej Łodzi – nie tylko poprzez smaki, ale też atmosferę i detale wystroju. To miejsce powstało z pasji do kuchni polsko-żydowskiej i potrzeby upamiętnienia historii miasta” – komentuje Maciej Rogala, manager restauracji.
Autentyczne smaki i klimatyczny wystrój sprawiają, że goście mogą przenieść się w czasie do XIX-wiecznej Łodzi. Nie brakuje tu charakterystycznych dla epoki elementów architektonicznych, nawiązujących do czasów, w których żyła rodzina Poznańskich – m.in. drewnianych i kutych balustrad wykonanych przez współczesnych łódzkich rzemieślników oraz oryginalnych maszyn do szycia, które zyskały nowe życie jako stoliki. Wszystko to rozmieszczone jest na dwóch poziomach, o łącznej powierzchni 148 mkw. To idealne miejsce nie tylko do spotkań towarzyskich, ale również do komfortowych rozmów biznesowych.
„Restauracja uKALMANA doskonale wpisuje się w filozofię Manufaktury, która stawia na unikalne koncepty łączące jakość i historię. To miejsce nie tylko wzbogaca naszą ofertę gastronomiczną, ale też pozwala opowiedzieć wyjątkową historię dziedzictwa Łodzi”– mówi Anna Łajszczak, Tenants Relationship Manager.
Restauracja uKALMANA znajduje się na rynku Manufaktury przy ściance wspinaczkowej Manufaktura Wspinania.
W portfelu APSYS
APSYS jest jednym z wiodących operatorów branży nieruchomości komercyjnych w Polsce i we Francji. Spółka realizuje działania w segmencie nieruchomości handlowych, projektach mixed-use oraz inwestycjach mieszkaniowych. Firma powstała w 1996 roku i działa jako inwestor, deweloper, agent ds. najmu, menadżer projektu oraz zarządca nieruchomości. Dzięki wieloletniemu doświadczeniu i specjalistycznej wiedzy wszystkie działania, niezależnie od wielkości i lokalizacji poszczególnych nieruchomości, są̨ dopasowane do ich specyfiki.
Do największych inwestycji organizacji w Polsce należą Posnania w Poznaniu i Manufaktura w Łodzi. APSYS Polska zarządza obecnie ponad 700 000 mkw. GLA w 16 obiektach handlowych zlokalizowanych w 12 największych miastach. Apsys prowadzi także inwestycje mieszkaniowe – Solea Mieszkania przy Wyścigach na warszawskim Mokotowie oraz Ogrody Staromiejskie i Wrocławskie Lofty w centrum Wrocławia. Apsys Polska prowadzi również foodhall w Poznaniu.