Od 18 do 22 października Hala Koszyki zaprosi wszystkich miłośników smaku na niezwykłe kulinarne doświadczenie. W sezonowym menu Nowa Karta Warszawy zagoszczą trzy dania autorstwa zwyciężczyń konkursu „Liczymy się z Twoim daniem”. Autorskie interpretacje warszawskich klasyków, zaproponowane przez amatorów – wielbicieli gotowania, przygotują szefowie kuchni trzech koszykowych restauracji. Gospodarzem całego projektu jest Mateusz Gessler.
Polacy coraz częściej sięgają po dania oparte na lokalnych produktach, doceniając autentyczność smaku i powrót do tradycji. Jak podaje raport „Trendy kulinarne 2025” serwisu Pyszne.pl. Choć lubimy poznawać nowe smaki, 1/3 z nas deklaruje, że to polska kuchnia jest tą ulubioną. Z potrzeby prostoty i autentyczności wyrósł trend tak zwanej „szczerej kuchni”. Jak pokazuje raport stołecznego Biura Turystyki, mieszkańcy stolicy najczęściej wybierają kuchnię śródziemnomorską, azjatycką i polską, łącząc potrzebę odkrywania nowych smakówz sentymentem do lokalnych tradycji. Połączenie tych światów – jak w zwycięskich daniach konkursu „Liczymy się z Twoim daniem” organizowanego przez Halę Koszyki – idealnie wpisuje się w aktualne preferencje kulinarne mieszkańców Warszawy. To właśnie tu, w stolicy, wpływy kuchni światowej zakorzeniły się szczególnie.
Nowoczesna odsłona kuchni warszawskiej
Współczesna warszawska scena gastronomiczna to istne laboratorium smaku, w którym historia łączy się z odwagą eksperymentowania. Hala Koszyki, miejsce o ponad stuletniej tradycji handlowej i kulinarnej, nie tylko kontynuuje ten trend, ale też otwiera się na społeczność. To pierwsza taka sytuacja, gdy profesjonalne restauracje otwierają swoje kuchnie dla pasjonatów gotowania, by ich pomysły mogły zaistnieć w prawdziwym menu.
„To nie jest zabawa, tylko realna szansa pokazania się szerszej publiczności. Warszawska kuchnia zawsze była otwarta – na ludzi, wpływy i smaki z różnych zakątków Polski i świata. Chcieliśmy to oddać w konkursie realizowanym pod szyldem Nowej Karty Warszawy” – mówi Mateusz Gessler, kucharz, restaurator i osobowość telewizyjna, Warszawski Sen i Ćma 24h.
Trzy dania, trzy różne historie
Każde ze zwycięskich dań konkursu „Liczymy się z Twoim daniem” to wyjątkowa interpretacja warszawskiego klasyka. Przeszukiwanie starych przepiśników i książek kucharskich zaowocowało niezwykłymi propozycjami, których od 18 do 22 października będzie można spróbować w Hali Koszyki.
Zraz & Rak, czyli zrazy z rostbefu faszerowane szyjkami rakowymi, z faworkiem, majonezem szafranowym i parmezanem to danie, które zaserwuje swoim gościom Adrian Rogoziński, szef kuchni Warszawskiego Snu. Autorkami pomysłu, który oczarował jurorów i zajął pierwsze miejsce, są Marta Samson oraz Magdalena Bugaj. Z kolei Azjata w Warszawie – autorstwa Julii Rzadkiewicz i Julii Pierzchlewicz – to warszawskie pyzy w orientalnej interpretacji: z farszem wołowym z imbirem, kaffirem i shiitake, podane z sosem orzechowym, olejem chilli i śliwkami korzennymi.
Tradycyjne pyzy stają się tu mostem między stołecznym stołem a ulicą w Bangkoku. Za jego serwis odpowiada restauracja Zachodni Brzeg. Tradycyjne pyzy z nowoczesnym twistem to klasyczne pyzy na kremie z Grana Padano, z sosem truflowym i prażonymi orzechami. To danie – na podstawie przepisu autorstwa Dominiki Jabłonowskiej i Amelii Walczak – zaserwuje street foodowy lokal Kiełba w gębie, znany z odważnego podejścia do warszawskiej tradycji. „Liczymy się z Twoim daniem” to nie tylko kulinarny konkurs, ale też forma dialogu między zawodowcami a pasjonatami.
„Dziś kuchnia to przestrzeń współpracy, nie rywalizacji. Chcemy pokazać, że pomysły amatorów potrafią być świeże, pełne pasji i naprawdę dobre” – mówi Chef Adrian Rogoziński z Warszawskiego Snu.
Dzięki zaangażowaniu szefów kuchni zwycięskie dania naprawdę staną się częścią kulinarnego życia Warszawy – przynajmniej na jeden, wyjątkowy tydzień.
Inspiracją dla naszego dania była przedwojenna kuchnia warszawska i to co w niej najważniejsze –smak, tradycja i obecność raków i rostbefu na dobrych stołach. Dla mnie kuchnia to powrót do rodzinnego stołu – dziś wzbogacony eksperymentowaniem. Nasze danie to ukłon dla dawnych miejskich tradycji, ale we współczesnym wykonaniu, które nie pozwala się nudzić” – tak podkreśla rolę dawnych kulinariów Magdalena Bugaj, współautorka zwycięskiego dania Zraz & Rak.
Gdzie i kiedy spróbować?
Zwycięskie potrawy będą dostępne w sezonowym menu Hali Koszyki w dniach 18–22 października 2025 r. Każde z nich pojawi się w karcie jednej z trzech restauracji pod opieką szefów kuchni Koszyków.
O projekcie
„Nowa Karta Warszawy” Inicjatywa „Nowa Karta Warszawy” ma na celu promowanie współczesnej kuchni warszawskiej – tej, która sięga po tradycję, ale nie boi się zmian. To kulinarny hołd dla miasta, które od zawsze jest otwarte, różnorodne i pełne smaków.
Nowa Karta Warszawy, która swoją premierę miała 17 września, to także zaproszenie od szefów Koszykowych restauracji do smakowania stolicy na nowo. Kucharze sięgnęli do klasycznych warszawskich przepisów i uczynili z nich inspirację do stworzenia wyjątkowego menu. Nie inaczej było w przypadku szefów barów, którzy stworzyli własne i niezwykłe interpretacje koktajli. Historyczne receptury nie zostały przez nich odtworzone w dosłowny sposób, a wzbogacone o unikalny charakter każdej z restauracji i odrobinę współczesnego luzu. Nowa Karta Warszawy to ponad 20 autorskich opowieści o Warszawie – pełnych odniesień do historii miasta, a jednocześnie odważnie nawiązujących do smaków świata.
W portfelu Globalworth
Hala Koszyki została wzniesiona ponad 100 lat temu przy ulicy Koszykowej w Warszawie na terenie ówczesnego folwarku Koszyki. Zaprojektowana w secesyjnym stylu przez architekta Juliusza Dzierżanowskiego, dopiero jesienią 2016 roku wróciła na mapę miasta jako wyjątkowy punkt towarzyski i kulinarny, gdzie można zjeść w ponad dwudziestu restauracjach i barach lub kupić produkty spożywcze do domu. Kompleks obejmuje 16 000 mkw. powierzchni biurowej i 6 500 mkw. powierzchni handlowej. Właścicielem i zarządcą Hali Koszyki jest Globalworth.