Rex Concepts CEE, master franczyzobiorca marek Burger King i Popeyes w regionie Europy Środkowo-Wschodniej planuje przekształcić restauracje szybkiej obsługi (QSR) w huby ładowania pojazdów elektrycznych i wspierać rozwój czystego transportu.
W XXI wieku goście oczekują od restauracji nie tylko smacznych posiłków, lecz także doświadczeń, które wpisują się w nowoczesne wartości. Rex Concepts – główny franczyzobiorca restauracji Burger King i Popeyes w Polsce – nawiązał współpracę z ChargeEuropa. To strategiczne partnerstwo ma na celu przekształcenie roli restauracji szybkiej obsługi (QSR) w kluczowe huby ładowania pojazdów elektrycznych oraz ważne elementy infrastruktury czystej energii.
Rex Concepts realizuje tę innowacyjną wizję, wyposażając swoje restauracje Burger King w Polsce w stacje ładowania pojazdów elektrycznych. W ten sposób lokale stają się nowoczesnymi hubami ładowania, wspierającymi rozwój zrównoważonej mobilności i czystego transportu.
„Nasza współpraca z ChargeEuropa to wyraz naszego zaangażowania w tworzenie nowoczesnych doświadczeń dla gości. Oferując łatwe i niezawodne ładowanie pojazdów elektrycznych w restauracjach Burger King, przyczyniamy się do budowy bardziej ekologicznej przyszłości, jednocześnie uczestnicząc w dynamicznie rozwijającym się rynku usług dla kierowców” — powiedział Jerzy Tymofiejew, prezes zarządu Rex Concepts CEE.
„Zawsze wierzyliśmy, że restauracje szybkiej obsługi (QSR) mogą odgrywać kluczową rolę w rosnącym ekosystemie elektromobilności. Partnerstwo z Rex Concepts to kolejny krok w realizacji naszej misji tworzenia przyjaznej użytkownikom infrastruktury ładowania oraz kształtowania zrównoważonego rynku przyszłości” – powiedział prezes ChargeEuropa, Matt Tymowski, podkreślając potencjał tej współpracy.
Sieć stacji ładowania pojazdów elektrycznych przy restauracjach Burger King, wspierana przez cyfrową reklamę zewnętrzną (DOOH/EV), generuje dodatkowe przychody dla lokali QSR oraz zapewnia klientom szybkie ładowanie czystą energią. Nowoczesne, minimalistyczne i strategicznie rozmieszczone stacje umożliwiają kierowcom naładowanie samochodu w trakcie posiłku.
W tej strategii restauracje szybkiej obsługi stają się nie tylko miejscem na posiłek, lecz także przestrzenią, w której można naładować samochód elektryczny. To ważny element infrastruktury czystej energii, zapewniający kierowcom wygodne i ekologiczne rozwiązania w podróży.
Rex Concepts to spółka odpowiedzialna za rozwój marek Popeyes i Burger King w Europie Środkowo-Wschodniej. Rex Concepts to firma z branży QSR, którą w 2022 roku założyli Olgierd Danielewicz oraz Peter Kaineder, którzy swoje doświadczenie budowali pracując m.in. z takimi markami jak KFC, Burger King i Glovo. Celem ich inicjatywy było stworzenie platformy restauracji szybkiej obsługi w Europie bazującej na wiodących markach w swojej klasie. W Polsce firma zadebiutowała z 20 restauracjami Burger King, a pierwszym uruchomionym lokalem w naszym kraju była restauracja Burger King w Słupsku. Z kolei pierwszy polski Popeyes powstał we wrocławskim Pasażu Grunwaldzkim w lipcu 2023 roku.
Obecnie, firma bazuje na umowach masterfranczyzy w Polsce, Czechach oraz Rumunii dla dwóch globalnych brandów: Burger Kinga oraz Popeyes i buduje najszybciej rozwijającą się, skupioną na doświadczeniu gości platformę doskonałych, wyróżniających się i wysoce dochodowych marek QSR w Europie Środkowo-Wschodniej.