Globalworth: nowa restauracja w Hali Koszyki

Nowo otwarta restauracja Bajs reinterpretując dobrze znane dania kuchni polskiej nadaje im zupełnie nowe oblicze. Lokal, mieszczący się w Hali Koszyki w Warszawie łączy znajome smaki z nowoczesnym podejściem do podania.

Bajs to opowieść o pokoleniach – o gotowaniu „tak jak kiedyś”, lecz podanym „jak dziś”. Już od progu czuć tu domowe ciepło, a w karcie znajdziemy dania, które wielu z nas pamięta z rodzinnych spotkań, niedzielnych obiadów czy wakacji u babci. Obok klasyków, takich jak aromatyczny rosół, kremowa pomidorowa czy rolada z kluskami śląskimi i modrą kapustą, pojawiają się również mniej oczywiste propozycje: szare kluski z wędzonym twarogiem i skwarkami z tofu czy pierogi nadziewane rakami i sandaczem. Jak tłumaczy szef kuchni Piotr Kołodziej: „W Bajs łączymy pamięć o tradycji z nowoczesnym podejściem. Chcemy, aby każde danie przypominało dom, ale jednocześnie zaskakiwało smakiem i formą.”

Harmonia smaku i na talerzu i w kieliszku

Tak samo starannie, jak komponowane są dania w menu, dobrano kartę win. Większość etykiet pochodzi z polskich winnic i wyróżnia się żywym charakterem oraz nieoczywistymi nutami smakowymi.

„W Bajs wino nie jest tylko dodatkiem – ma opowiadać własną historię, podkreślać smaki dań i zaskakiwać gości każdym kieliszkiem” – mówi Piotr Kołodziej. Każda butelka została wybrana tak, aby harmonizować z daniami w karcie – od lekkich białych, idealnych do delikatnych zup i pierogów, po głębokie czerwienie, które będą doskonale pasować do cięższych dań.

Kuchnia, która łączy

Na wyjątkowość Bajs wpływa nie tylko znakomite menu, ale także atmosfera – bo jednym z kluczowych filarów restauracji, obok autentyczności i nowoczesności, jest gościnność.

„Nieodłącznym elementem kuchni polskiej jest prawdziwa, serdeczna gościnność. Dlatego zakładając tę restaurację zależało nam, aby było to miejsce, które żyje – pełne rozmów i ciepła – wyjaśnia Katarzyna Kocznorowska, jedna z właścicielek Bajs.

„Jednocześnie postawiliśmy na lokalizację w samym sercu Warszawy – w Hali Koszyki, aby połączyć tradycję z nowoczesnym, miejskim stylem życia i zaoferować gościom wyjątkową przestrzeń do spotkań” – dodaje.

Bajs można zjeść nie tylko obiad czy kolację, ale także śniadanie – restauracja posiada bowiem dedykowaną kartę poranną. A każdy posiłek przygotowywany jest z dbałością o jakość składników i smak, tak aby goście czuli się tu jak w domu.

Bajs to restauracja założona przez Annę Manowską i Katarzynę Kocznorowską, otwarta w listopadzie 2025 roku w Hali Koszyki. Serwuje współczesne interpretacje polskiej kuchni, oparte na sezonowych składnikach i autorskich odsłonach klasycznych potraw. Filozofia miejsca opiera się na trzech filarach: autentyczności, nowoczesności i gościnności, a ideę miejsca najlepiej oddaje hasło „Od pokoleń. Od nowa”.

Newsletter SCF News

Obserwuj rynek centrów handlowych

Dołącz do ponad 7000 czytelników i otrzymuj codzienny, bezpłatny newsletter

Zapisz