Carat Kebab debiutuje w kolejnym mieście

30 maja 2025 r. został otwarty pierwszy w Olsztynie lokal Carat Kebab. Lokal znajduje się na największym po względem ilości mieszkańców osiedlu Jaroty przy ulicy Kutrzeby 4. Pod tym samym adresem od kilku lat działa pizzeria Frentzza – Pizza & Friends.

W weekend otwarcia lokal odwiedziło wielu okolicznych mieszkańców, ale też osoby z innych części Olsztyna, chętne sprawdzenia oferty nowego lokalu. Decyzja o lokalizacji wynika z faktu, że w tej okolicy nie działa ani jeden jakościowy kebab, a klienci chcący zjeść taki kebab musieli do tej pory jeździć do Centrum miasta.

Operatorem sieci franczyzowej Carat Kebab jest firma „7 Street Łukasz Błażejewski”.

„Pierwszy lokal w Olsztynie to dla nas ważny krok w rozpoczęciu ekspansji w tym regionie kraju. W innych miastach, gdzie już teraz działamy, gdy na internetowych grupach ludzie pytają się nawzajem o najlepszy kebab, to jesteśmy zawsze wymieniani wśród TOP 5 najlepszych lokali z kebabem. Jesteśmy przekonani, że nasze kebaby na stałe zawładną podniebieniami gości w Olsztynie” – powiedział Łukasz B. Błażejewski z firmy „7 Street”.

To co wyróżnia Carat Kebab spośród innych lokali serwujących kebab, to autorskie pieczywo, zarówno lawasz jak i oryginalny chleb turecki, własnej produkcji rzemieślnicze mięsa z wołowiny i całych płatów baraniny, kebab z kurczaka oraz sosy, które są przyrządzane według autorskich receptur z użyciem świeżych ziół.

Oprócz klasycznych wariantów kebabów, w menu można znaleźć również unikalne pozycje, takie jak kebab ze świeżymi owocami mango, kebab z dresingiem orzechowym i kruszonymi orzechami oraz kolendrą, czy kebab z sosem chili-malina na bazie świeżych malin.

Kebaby można zamówić na cienkim cieście (oryginalny lavash), ale również na grubym cieście (turkish bread) lub w formie sałatki (BOWL).

Kolejne otwarcia Carat Kebab planujemy w Wałbrzychu, Świdnicy, Chyliczkach oraz Toruniu.

Firma cały czas rozwija sieć i poszukuje partnerów do współpracy w miastach od 20 tysięcy mieszkańców oraz w średnich i dużych miejscowościach. Przedsiębiorcy zainteresowani otwarciem lokalu Carat Kebab muszą liczyć się z inwestycją około 60-180 tys. zł netto w zależności od stanu technicznego lokalu. W tej kwocie ujęty jest już sprzęt, który można wziąć np. w leasing już od wpłaty 5% lub zakupić poprzez kredyt, wtedy inwestycyjne nakłady gotówkowe znacznie się zmniejszą.

W portfolio „7 Street”

Carat Kebab: W menu Carat Kebab znajdują tradycyjne kebaby w nowoczesnym wydaniu. Każdy kebab można zamówić na cienkim cieście (lavash), na grubym lub w misce (bowl – jako sałatka). Do wyboru mamy rzemieślnicze mięso wołowo-baranie, z kurczaka lub wegański zamiennik mięsa o smaku kurczaka. Mięso i sosy codziennie robione są w lokalu według autorskich receptur i mieszanek przypraw.

W menu poza klasycznymi pozycjami są egzotyczne pozycje jak kebab ze świeżymi owocami mango, z dresingiem orzechowym i kruszonymi orzechami z kolendrą, czy kebab z sosem chili-malina na bazie świeżych malin.

Łukasz B. Błażejewski w 2005 roku założył firmę doradztwa finansowego „Gold Finance Doradcy Finansowi”. Następnie w 2008 roku stworzył projekt franczyzowy i na bazie tego projektu w 2 markach Gold Finance i Star Finance powstało ponad 50 placówek w całej Polsce. W

2011 sprzedał wszystkie udziały Panu Markowi Jutkiewiczowi znanemu z m.in. branży FMCG. Aktualnie Łukasz Błażejewski zarządza sieciami restauracji „7 Street – Bar & Grill” serwujących dania kuchni amerykańskiej, „Meet & Fit – Slow Food – Burgers” serwującej rzemieślnicze burgery, „Frentzza – Pizza & Friends” oraz lokalami z rzemieślniczym kebabem „Carat Kebab”.

Newsletter SCF News

Obserwuj rynek centrów handlowych

Dołącz do ponad 7000 czytelników i otrzymuj codzienny, bezpłatny newsletter

Zapisz