Świeże ryby i owoce morza przyrządzane sposobem wybranym przez gościa – na tym opiera się koncept restauracji Czarnomorka, która została otwarta 17 października w Browarach Warszawskich. To czwarta lokalizacja marki w Warszawie i szósta w Polsce.
Czarnomorka to restauracja inspirowana kuchnią Morza Czarnego, specjalizująca się przyrządzaniu w świeżych ryb i owoców morza. Serce konceptu stanowią lada z lodem, z której goście wybierają ryby oraz basen z ostrygami, dzięki któremu małże zachowują jakość i świeżość, taką jak tuż po wyłowieniu. Dania przygotowywane są na bieżąco, w zależności od preferencji zamawiającego.
„Grillujemy, smażymy lub dusimy w sosie ryby i owoce, pochodzące z Morza Czarnego i Oceanu Atlantyckiego. W karcie opartej o sezonowość znajduje się także szeroki wybór zimnych przystawek. A największym smakoszom oferujemy najwyższej jakości ostrygi z kilku gatunków morskich małży” – mówi Oleksandr Lysyk, który odpowiada kulinarną stronę restauracji oraz projektuje kuchnie Czarnomorki.
„Czarnomorka to zaproszenie do smaków południa – w atmosferze, która łączy swobodę, gościnność i subtelną elegancję. Restauracja inspirowana ideą targu rybnego i serwowania świeżego wyboru ryb i owoców morza doskonale uzupełnia ofertę Browarów Warszawskich. Sukces marki w Polsce utwierdza w przekonaniu, że i ten adres trafi do serc naszych gości” – mówi Milena Nawrat, rzeczniczka Browarów Warszawskich.
Atrakcyjny design
Oprócz bogatej oferty dań z ryb i owoców morza, restaurację wyróżnia wnętrze. Powstało pod okiem dekoratorki Anastasii Ivoniny, która nadała przestrzeni spójny charakter. Styl Czarnomorki to casual z nutą elegancji – naturalne materiały, muszle ostryg i muli w dekoracjach, zieleń i trawy pampasowe, które tworzą estetykę nadmorskiego azylu, dopracowaną w detalach, ale pozbawioną formalności.
4. lokalizacja w Warszawie
Nowy lokal w Browarach Warszawskich znajduje się przy Dziedzińcu przed Laboratorium, przy ul. Grzybowskiej 56. Jest to czwarta lokalizacja Czarnomorki w Warszawie – pozostałe dwie znajdują się we Wrocławiu i Poznaniu.
5-lecie działalności
Browary Warszawskie powstały w 2020 r. w wyniku rewitalizacji pofabrycznej części warszawskiej Woli, w kwartale wyznaczonym ulicami Grzybowską i Krochmalną. Obecnie są żywym fragmentem miasta, przyciągającym warszawiaków i turystów bogatą ofertą gastronomiczno-rozrywkową. Potwierdzeniem sukcesu Browarów Warszawskich są liczne nagrody, m.in. MAPIC Awards 2022 za najlepszą miejską rewitalizację, GRAND PRIX Nagrody Architektonicznej Prezydenta Warszawy 2022, tytuł Lidera Dostępności 2022, CEE Retail Awards 2021 za najlepszą inwestycję wielofunkcyjną oraz Wydarzenie kulinarne roku za otwarcie Food Hallu w ramach Food Business Forum 2021.
Polski deweloper z bogatym doświadczeniem
Echo Investment jest największym polskim deweloperem z bogatym doświadczeniem w głównych sektorach rynku nieruchomości: mieszkaniowym, handlowo-usługowym, biurowym oraz hotelowym. Jako firma współodpowiedzialna za rozwój miast, angażuje się w projekty, które wpisują się w miejską tkankę i ją uzupełniają. Każdy z nich to mądrze i odpowiedzialnie zaprojektowany fragment miasta.
Echo Investment jest notowane na Giełdzie Papierów Wartościowych w Warszawie już od 1996 roku. Od 2019 roku głównym akcjonariuszem firmy jest węgierski Wing IHC Zrt oraz partnerzy Griffin Capital Partners.