Restauracje należące do sieci Sfinks Polska wypracowały w 2024 r. 206,83 mln zł ze sprzedaży, tj. o 8,8% więcej niż rok wcześniej. W ubiegłym roku rosły także obroty lokali sieci porównywalnej (L4L) – do 192,12 mln zł na koniec grudnia 2024 r., co oznacza wzrost o 8% r/r. Wzrostowy trend obrotów sieć zanotowała również w samym IV kwartale minionego roku.
Restauracje pracujące w sieci Sfinks Polska (poza marką Piwiarnia) w okresie październik – grudzień 2024 r. wypracowały sprzedaż w wysokości 52,52 mln zł. W ramach sieci porównywalnej, czyli lokali działających zarówno na koniec każdego z miesięcy z raportowanego kwartału, jak w analogicznych okresach roku ubiegłego (L4L), przychody wyniosły 48,71 mln zł.
To oznacza wzrost odpowiednio o 7,6% i 5,9%. Na koniec roku 2024 w sieci Sfinksa (nie uwzględniając Piwiarni) pracowało 78 restauracji działających wobec 76 na koniec 2023 r.
„W 2024 r. przychody naszych restauracji rosły znacznie powyżej inflacji, co jest jednym z założeń strategii Sfinksa na lata 2024-2029. Trend wzrostowy jest więc wyraźny. Lata 2022 i 2023 to był czas skokowego zwiększania przychodów sieci po okresie pandemii na skutek odbudowy sieci i powrotów restauracji do atrakcyjnych lokalizacji.
Dane sprzedażowe za 2024 r. to coraz wyższa baza przychodowa i powtarzalny rosnący trend. Będziemy pracować na to, by także w tym i kolejnych latach przychody w sieci sukcesywnie rosły.
PARTNER PORTALU
Będzie to efektem m.in. dalszego zwiększania liczby restauracji oraz działań wspierających sprzedaż, m.in. w ramach naszego programu lojalnościowego Aperitif” – komentuje Sylwester Cacek, prezes zarządu Sfinks Polska.
Raportowana sprzedaż gastronomiczna obejmuje przychody ze sprzedaży netto osiągane przez lokale franczyzowe i własne w sieci Sfinks Polska. Sprzedaż gastronomiczna nie obejmuje przychodów sieci Piwiarnia.
Jednocześnie spółka zwraca uwagę, że sprzedaż gastronomiczna nie jest tożsama z przychodami ze sprzedaży osiąganymi przez Sfinks Polska.
Na te składają się przychody ze sprzedaży gastronomicznej wypracowywanej przez restauracje własne oraz przychody z opłat franczyzowych naliczane od sprzedaży gastronomicznej realizowanej przez restauracje franczyzowe. W tym drugim przypadku przychody ze sprzedaży gastronomicznej stanowią przychód franczyzobiorców.
Newsletter SCF News
Obserwuj rynek centrów handlowych
Dołącz do ponad 7000 czytelników i otrzymuj codzienny, bezpłatny newsletter
Ze 106. lokalami
Grupa Sfinks Polska zarządza 106 lokalami gastronomicznymi na terenie Polski, w tym siecią 71 restauracji SPHINX (segment casual dining), siecią 28 pubów Piwiarnia (segment gastro pubów), oraz 1 restaurację Chłopskie Jadło (segment casual dining), 1 Lepione&Pieczone, 4 lokalami The Burgers oraz 1 lokalem Sphinx Cocktail Bar.
Spółka prowadzi też sprzedaż w dostawie w oparciu o marki dostępne w dowozie m.in. SPHINX, The Burgers, Och! PITA, Yolo Chicken czy Da Mamma. Pod względem wielkości sprzedaży oraz liczby restauracji, Sphinx jest największą w Polsce siecią typu casual dining.
Sfinks Polska jest jednocześnie trzecią pod względem przychodów firmą gastronomiczną w Polsce.