W miniony weekend mieszkańcy Zgorzelca (woj. dolnośląskie) mieli okazję uczestniczyć w uroczystym otwarciu nowego food trucka Carat Kebab, zlokalizowanego przy ulicy Armii Krajowej 51A vis a vis CH Zgorzelec Plaza. Ta lokalizacja, znajdująca na granicy Polski z Niemcami zyskała na popularności wśród okolicznych mieszkańców oraz odwiedzających Polaków mieszkających w sąsiedniej miejscowości Görlitz. Firma zapowiada już kolejne otwarcia.
Decyzja o otwarciu food trucka w Zgorzelcu wynikała z braku dobrej jakości kebabu w tej okolicy. Do tej pory mieszkańcy musieli podróżować do okolicznych miast, żeby zjeść jakościowy kebab. Carat Kebab, jako część sieci prowadzonej przez firmę „7 Street Łukasz Błażejewski”, z pewnością zyska uznanie lokalnej społeczności.
„Otwarcie naszego food trucka w Zgorzelcu to kolejny krok w naszej ekspansji w tym regionie kraju. W dolnośląskim z powodzeniem działa już Carat Kebab w Wałbrzychu. Także w innych miastach, gdzie już działamy, nasze kebaby cieszą się reputacją jednych z najlepszych kebabów według opinii na Google oraz z grup internetowych. Jesteśmy przekonani, że unikalne smaki Carat Kebab szybko zdobędą serca mieszkańców Zgorzelca i okolic” – powiedział Łukasz B. Błażejewski, reprezentujący firmę „7 Street”.
Z autorskimi przepisami
Carat Kebab wyróżnia się autorskimi przepisami na pieczywo, w tym lawaszem i oryginalnym chlebem tureckim, własnej produkcji, rzemieślniczymi mięsami z wołowiny z baraniną oraz z kurczaka, a także sosami przygotowywanymi w lokalu z użyciem świeżych ziół. Oprócz klasycznych wariantów kebabów, w menu znajdują się także unikalne pozycje, takie jak kebab z mango, kebab z dresingiem orzechowym i kruszonymi orzechami oraz kebab Shwarama z autorskimi kiszonkami i sezamową pastą tahini.
Goście mogą zamówić kebaby na cienkim cieście (lawasz), grubym cieście (turecki chleb) lub w formie sałatki (BOWL). Otwarcie food trucka Carat Kebab w Zgorzelcu z pewnością ożywi lokalny krajobraz gastronomiczny, oferując mieszkańcom i odwiedzającym nowe, wysokiej jakości doznania kulinarne.
Plany dalszej ekspansji
Kolejne otwarcia Carat Kebab planujemy we Wrocławiu, Świdnicy, Rybniku, Łodzi, Osielsku, Iławie, Mińsku Mazowieckim oraz w Toruniu.
Cały czas rozwijamy sieć i poszukujemy partnerów do współpracy w miastach od 30 tysięcy mieszkańców oraz w średnich i dużych miejscowościach. Przedsiębiorcy zainteresowani otwarciem Food Trucka Carat Kebab muszą liczyć się z inwestycją ok 140 tys. zł netto, a lokalu stacjonarnego Carat Kebab z inwestycją około 150-250 tys. zł netto w zależności od stanu technicznego lokalu. W tej kwocie ujęty jest już sprzęt, który można wziąć np. w leasing już od wpłaty 5% lub zakupić poprzez kredyt, wtedy inwestycyjne nakłady gotówkowe znacznie się zmniejszą.
W portfolio „7 Street”
Carat Kebab: W menu Carat Kebab znajdują tradycyjne kebaby w nowoczesnym wydaniu. Każdy kebab można zamówić na cienkim cieście (lavash), na grubym lub w misce (bowl – jako sałatka). Do wyboru mamy rzemieślnicze mięso wołowo-baranie, z kurczaka lub wegański zamiennik mięsa o smaku kurczaka. Mięso i sosy codziennie robione są w lokalu według autorskich receptur i mieszanek przypraw.
W menu poza klasycznymi pozycjami są egzotyczne pozycje jak kebab ze świeżymi owocami mango, z dresingiem orzechowym i kruszonymi orzechami z kolendrą, czy kebab z sosem chili-malina na bazie świeżych malin.
Łukasz B. Błażejewski w 2005 roku założył firmę doradztwa finansowego „Gold Finance Doradcy Finansowi”. Następnie w 2008 roku stworzył projekt franczyzowy i na bazie tego projektu w 2 markach Gold Finance i Star Finance powstało ponad 50 placówek w całej Polsce. W
2011 sprzedał wszystkie udziały Panu Markowi Jutkiewiczowi znanemu z m.in. branży FMCG. Aktualnie Łukasz Błażejewski zarządza sieciami restauracji „7 Street – Bar & Grill” serwujących dania kuchni amerykańskiej, „Meet & Fit – Slow Food – Burgers” serwującej rzemieślnicze burgery, „Frentzza – Pizza & Friends” oraz lokalami z rzemieślniczym kebabem „Carat Kebab”.