Newbridge: Al dente by Makarun Premium zadebiutuje w Nowych Czyżynach

Z początkiem roku strefa gastronomiczna centrum handlowego Nowe Czyżyny w Krakowie zyska nową restaurację. Do debiutu przymierza się spaghetteria Al dente. Restauracja zajmie lokal o powierzchni 35 m kw. GLA. Otwarcie Al dente Makarun Premium wstępnie zaplanowane jest na I kwartał 2021 roku.

Centrum handlowe Nowe Czyżyny należy do portfolio Newbridge. Dział najmu właściciela krakowskiego obiektu podpisał właśnie umowę z właścicielem marki Makarun Premium. Dzięki niej już na początku tego roku gastronomiczny tenant mix centrum handlowego wzbogaci największa sieć spaghetterii w Polsce. Restauracja zajmie lokal o powierzchni 35 m kw. GLA.W jej menu będzie można znaleźć różnego rodzaju makarony, podawane z ciekawymi sosami m.in. carbonara, pomodoro con pollo, currygodnym czy szpinakowym.

– Nowa odsłona Makaruna tj. Al dente by Makarun Premium z pewnością uczyni nasz pierwszy punkt w krakowskich Nowych Czyżynach ciekawszym, nawiązującym mocniej do kultury kulinarnej Włoch, ekologicznym i z nowymi rozwiązaniami. Naszym celem jest ulepszenie produktu wizualnie i operacyjnie, co przede wszystkim ma podnieść finalną atrakcyjność usługi. Prowadząc badania customer experience oraz wprowadzając nową technologię, chcemy pozyskać nowe grupy klientów oraz zaprezentować prawdziwie zdrowy fast food – mówi Marcin Szworak, właściciel marki Al dente by Makarun.

Ten kierunek rozwoju marki jest szansą także dla Nowych Czyżyn. – Makarun, który u nas pojawi się w odsłonie Premium to jeden z najciekawszych konceptów gastronomicznych na rynku, który dynamicznie rozwija się w ostatnich latach. Marka lokuje się w najlepszych centrach handlowych w całej Polsce. Ma także restauracje w USA i w Dubaju. Cieszy nas, że w planach rozwoju nie zabrakło także Nowych Czyżyn – mówi Marta Drzewiecka, Portfolio Property & Marketing Manager Newbridge.

Jak podkreśla przedstawicielka Newbridge, nowa restauracja dopełni obecną propozycję. – Oferta gastronomiczna Nowych Czyżyn to dziś 13 restauracji i kawiarni, w tym m.in. KFC, Domino’s Pizza, Sevi Kebab, Silver Dragon, ale także kawiarnie i cukiernie m.in. Nakielny czy Krakowskie Wypieki. Makarun idealnie wpasowuje się w ten mix, uzupełniając menu o dania zainspirowane niezwykle popularną w Polsce kuchnią włoską – mówi.

Zmiany na food court to kolejny element rozwoju tenant mix’u obiektu z portfolio Newbridge. – Rozmowy z najemcami zainteresowanymi lokowaniem u nas swoich marek prowadzimy mimo pandemii. Stawiamy przy tym jednak na ciekawe brandy i nowe koncepty. Makarun to marka idealnie wpasowująca się w naszą strategię rozwoju – wyjaśnia Marta Drzewiecka.

Oferta handlowa centrum Nowe Czyżyny

Jednym z większych atutów, który coraz częściej pojawia się w rozmowach z potencjalnymi inwestorami, jest sam format obiektu. – Najemców przyciąga nowa jakość centrum convenience, którą rozwijamy od kilku lat. To format, który zyskuje na uznaniu, zwłaszcza w ostatnich miesiącach, kiedy tak wyraźnie widać, że klienci chętniej robią zakupy w mniejszych, sąsiedzkich obiektach handlowych. Analizy rynkowe pokazują coraz wyraźniej, że przyszłością rynku retail w Polsce są właśnie obiekty convenience – mówi.

Ale to nie jedyne, co ostatnio ma wpływ na decyzje potencjalnych najemców. Liczą się także wyniki. – Pomimo pandemii i wielu wyzwań, footfall Nowych Czyżyn utrzymuje się na znacznie wyższym poziomie, niż ten notowany w ostatnich miesiącach na rynku np. przez PRCH czy Retail Insitute. Po każdym z lockdownów szybko osiągaliśmy odwiedzalność na poziomie 90 proc., a nawet więcej. To nas dziś bardzo wyróżnia na tle innych obiektów – wylicza.

Newsletter SCF News

Obserwuj rynek centrów handlowych

Dołącz do ponad 7000 czytelników i otrzymuj codzienny, bezpłatny newsletter

Zapisz

Wyróżnia także fakt, że pomimo swojego stażu na rynku, Nowe Czyżyny są nowoczesnym obiektem. – W ostatnich 2 latach przeszliśmy gruntowną modernizację, z rebrandingiem na czele. Tenant mix uzupełniło z kolei wiele brandów z segmentu mody czy home. W 2018 roku odnowiono też strefę food court, tworząc markom gastronomicznym atrakcyjne biznesowo otoczenie, które przyciąga klienta – wylicza.

Otwarcie Al dente Makarun Premium wstępnie zaplanowane jest na I kwartał 2021 roku.