dairy queen polska ekspansja

Pierwsze restauracje sieci Dairy Queen należącej do amerykańskiego miliardera Warrena Buffetta, mają powstać w Polsce jeszcze latem tego roku.

Firma należąca do holdingu Berkshire Hathaway, w ciągu pięciu lat partnerstwa planuje otwarcie 26 placówek w kraju. Ma to być pierwsza od ponad 20 lat tego typu inicjatywa DQ, która pozwoliłaby firmie na obecność na rynku europejskim.

Plany ekspansji

Firma ogłosiła plany ekspansji pod koniec marca tego roku, ogłaszając jednocześnie długoterminowe partnerstwo z grupą franczyzobiorcy Sparrow 4 Sp. Z.O.O. Jak podaje portal portalspozywczy.pl, prezesem Sparrow 4 jest dawny szef North Food, spółki zarządzającej sieciami restauracji North Fish, WokMan i Yummie. Wojciech Siwiec był również związany z PepsiCo Trading Poland, oraz koncernem Nestle.

Oczekuje się, że pierwsze restauracje zostaną otwarte w rejonie warszawskiego metra latem tego rok. Mówi się także, że jeden z pierwszych lokali ma powstać w Wola Park w Warszawie. Bary jednak mają się znajdować nie tylko w centrach handlowych, ale także w innych miejscach największych miast Polski.

„Wkraczamy na rynek Europy Wschodniej w momencie, gdy zachodnie marki tak dobrze są tam przyjmowane przez konsumentów” – mówi Jean Champagne, szef ds. operacji międzynarodowych grupy Dairy Queen. „Widzimy ten ruch jako koło napędzające do otwarcia kolejnych restauracji w innych krajach sąsiadujących w regionie.”

DQ na świecie

Ponad 20% z 6,4 tys. sklepów firmy Dairy Queen znajduje się poza USA i Kanadą. American Dairy Queen Corp. posiada swoje placówki w 27 krajach na całym świecie. Przed dwoma dekadami, firma obecna była w Austrii, na Węgrzech, we Włoszech, w Słowenii oraz w Turcji.

DQ oferuje lody w kubeczkach (tzw. Blizzard), desery mleczne i ciasta. Ponadto, udając się do baru DQ klienci mogą nabyć także produkty typowe dla fast-foodów (frytki, hamburgery,  hot dogi czy napoje gazowane).