Szwedzka sieć restauracji wchodzi do Polski

Richard Bergfors, współwłaściciel Max Burger

Max Premium Burgers – najstarsza szwedzka sieć restauracji szybkiej obsługi – we wrześniu 2017 roku otworzy pierwszy lokal w Polsce.

Pierwszy lokal ze skandynawskimi burgerami zostanie otwarty we Wrocławiu. W tym roku sieć uruchomi łącznie trzy restauracje oraz zapowiada dalszą ekspansję w kolejnych latach.

Pierwszy lokal Max Premium Burgers

Przez ostatnich kilka lat bacznie obserwowaliśmy polski rynek, dokładnie analizując sytuację i oceniając możliwości. Podjęliśmy decyzję o otwarciu w Polsce naszych pierwszych restauracji, ponieważ mamy pewność, że jest to rynek, na którym wciąż widać ogromny potencjał rozwoju dla sieci takich jak nasza. Polacy coraz częściej stołują się poza domem, a zapotrzebowanie na dobre jedzenie podawane szybko cały czas rośnie. Widzimy też, że Polacy kochają burgery, co nas bardzo cieszy, bo my również – mówi Richard Bergfors, prezes Max Premium Burgers.

Pierwsza restauracja Max Premium Burgers zostanie otwarta pierwszego września we wrocławskiej Galerii Dominikańskiej. Lokal będzie mieścił się na parterze, tuż przy wejściu głównym do galerii, a jego powierzchnia wyniesie 370 mkw. Wystrój wrocławskiej restauracji wykonany zostanie według projektu, będącego klasycznym przykładem skandynawskiego designu, gdzie minimalizm i funkcjonalność łączą się z pięknem i nowoczesnością. Klienci będą mogli zamawiać posiłki zarówno przy ladzie, jak i poprzez interaktywne samoobsługowe kasy. Zainstalowane przy stolikach gniazdka prądu umożliwią w trakcie posiłku naładowanie telefonu lub laptopa. W restauracjach dostępna będzie również darmowa sieć Wifi.

Kolejne otwarcia lokali Max Premium Burgers w Polsce zaplanowane zostały jeszcze na 2017 r. Szwedzkie restauracje pojawią się w Warszawie i Gdańsku.

max-burger

Ponad 120 restauracji Max Premium Burgers

Historia Max Premium Burgers sięga 1968 r., wówczas w małym lapońskim miasteczku na północy Szwecji Curt Bergfors i Britta Fredriksson założyli swoją pierwszą restaurację, w której serwowali burgery. W ciągu kilkudziesięciu lat Max stał się jedną z najpopularniejszych sieci restauracji szybkiej obsługi w swoim rodzimym kraju, a rozwój marki pozwolił na otwarcie się na rynki zagraniczne – Norwegię, Danię i Zjednoczone Emiraty Arabskie. Firma jednak cały czas pozostaje biznesem rodzinnym, obecnym prezesem Max Premium Burgers jest Richard Bergfors, natomiast wiceprezesem jego brat Christoffer – synowie założyciela sieci. Obecnie sieć zatrudnia ok. 6 tys. pracowników w ponad 120 restauracjach na terenie Szwecji, Norwegii, Danii i Zjednoczonych Emiratów Arabskich. W 2017 r. kolejne lokale zostaną otwarte w Polsce, Egipcie i Katarze. Całkowity obrót roczny firmy w 2016 r. wyniósł 300 milionów euro.

W polskiej ofercie Max Premium Burgers dostępne będą zarówno potrawy mięsne (wołowina i drób pochodzące w 100 proc. od polskich dostawców), jak i bogata oferta wegetariańska. Poza daniami obiadowymi, klienci będą mogli skosztować także deserów.

Facebook
Google+
Twitter
LinkedIn

PARTNER MIESIĄCA RETAILNET.PL

Nowa Stacja, wszystko w jednym miejscu.

Nowa Stacja w Pruszkowie to nowoczesne centrum, które doskonale wpisuje się w potrzeby współczesnych konsumentów.