Francuskie dania i paryski klimat w Browarach Warszawskich

Już niebawem w Dzielnicy Smaków i Spotkań pojawi się kolejne miejsce, które pokochają nie tylko miłośnicy Francji. Oferta Browarów Warszawskich znajdujących się na warszawskiej Woli wzbogaci się o bistro z francuskimi przysmakami.

Będzie to miejsce, które przyciągnie nie tylko mieszkańców Dzielnicy Smaków i Spotkań, ale także wszystkich warszawiaków i turystów, którzy będą chcieli zasmakować we francuskiej kuchni.

– Nie ustajemy w staraniach, aby nasz miejski kwartał oferował gościom niezapomniane smaki niemalże z całego świata. Odsłaniamy kolejny fragment mozaiki smaków, jaką tworzymy w Browarach Warszawskich. Francuskie bistro uzupełnia różnorodność tego miejsca. Serwowane tam potrawy oraz wystrój sprawią, że chociaż na chwilę poczujemy się, jak na ulicach Paryża. Karolina i Łukasz Kwaśniewscy, twórcy tego miejsca, mają na swoim koncie sukces restauracji Port Royal. Swoje doświadczenie z pewnością wykorzystają w nowym koncepcie, którego menu odzwierciedli ich zamiłowanie do tego regionu Europy. Sposób prowadzenia restauracji, jakim charakteryzują się właściciele, to dbałość o najlepsze i zawsze świeże składniki, mistrzów w kuchni oraz dobrze zorganizowany zespół restauracji. Tego samego podejścia możemy się spodziewać w tworzeniu ich kawałka Browarów Warszawskich – mówi Karolina Prędota-Krystek, senior leasing manager w Echo Investment.

Francuski klimat w Browarach Warszawskich

Bistro zajmie blisko 250 mkw. tuż przy nowo powstającej ulicy Haberbuscha i Schielego, w parterze budynku Rest4Rent, czyli mieszkań na wynajem.

– Zdecydowaliśmy się na stworzenie naszej nowej restauracji w Browarach Warszawskich przede wszystkim ze względu na klimat miejsca, aspekt historyczny i lokalizację na Woli. Jesteśmy przekonani, że w tym wyjątkowym miejscu nasi goście będą się czuli idealnie. Wszystko, co robimy w życiu wychodzi prosto z serca, a nasze życiowe motto to bycie fair wobec siebie, środowiska i naszych gości. Kierujemy się tym w każdej dziedzinie życia i wierzymy, że dobra energia, którą wysyłamy do świata zawsze wraca i kiełkuje w coraz to nowe pomysły i projekty – dodaje Karolina Kwaśniewska, właścicielka francuskiego bistro.

Właściciele „french bistro”, Karolina i Łukasz Kwaśniewscy, to doświadczeni restauratorzy. To oni tworzą również lubianą restaurację Port Royal w Hali Koszyki. W nowym miejscu wykorzystają sprawdzoną wiedzę i zaoferują swoim gościom nowe smaki. Będzie to tętniące życiem francuskie bistro z muzyką wprost z dzielnic artystycznych Paryża. Restauracja wraz z sezonami będzie zmieniać swoje oblicze, a w menu, co miesiąc będzie pojawiać się wkładka z daniami z konkretnego regionu Francji – Burgundii, Alzacji czy Prowansji.

– Oczywiście w naszym bistro nie zabraknie typowych dla francuskiej kuchni smaków. Na śniadanie zaoferujemy uwielbiane przez wszystkich croque madame i monsieur, następnie skosztować będzie można tradycyjnej zupy cebulowej oraz bouillabaisse, czyli zupy rybnej. W naszej kuchni nie zabraknie również ślimaków oraz ratatouille. Produkty, które pojawią się w kuchni, będą autentyczne – francuskie masło i mąka, które nie mają swoich odpowiedników w Polsce. W menu będzie przewaga warzyw, ryb i owoców morza a w lokalu pojawi się również oyster bar – w którym fani ostryg, znajdą najlepsze okazy – podkreśla Łukasz Kwaśniewski, właściciel francuskiego bistro. W menu pojawi się też oczywiście wybór francuskich win, które będzie można kosztować w towarzystwie najlepszych serów pleśniowych. Typowe francuskie bistro nie obejdzie się również bez naleśników. Latem będą one serwowane w ogrodzie.

Całość dopełni wystrój. W restauracji pojawią się klasyczne okrągłe stoliki i krzesła, które są charakterystyczne dla paryskich restauracji. Wieczorami będzie można tam usłyszeć muzykę na żywo. Wystrojem wnętrz zajmą się Maciej Ryniewicz i Rafał Kaletowski, którzy zaprojektowali Port Royal. Właściciele podkreślają, że w ich bistro najważniejsze będzie zadowolenie gości.

– Inspirują nas ludzie i ich spostrzeżenia na smaki i aromaty. Energia, która wytwarza się w kuchni przy przygotowaniu potrawy, zawsze jest wyczuwalna na talerzu. Goście często mają trafne uwagi i spostrzeżenia, lubimy ich słuchać i później próbować coraz to nowszych i świeższych połączeń – zapewnia Karolina Kwaśniewska, właścicielka francuskiego bistro.

Nazwa francuskiego bistro zostanie ujawniona w późniejszym terminie. Otwarcie restauracji planowane jest w grudniu 2020 roku.

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on linkedin
LinkedIn

Newsletter SCF News | Retailnet.pl

Codziennie nowe informacje dla profesjonalistów rynku centrów handlowych.